Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

На Полтавщині відзначили 180-річчя від дня народження Михайла Драгоманова

На Полтавщині відзначили 180-річчя від дня народження Михайла Драгоманова

180-річчя видатного уродженця міста Гадяч на Полтавщині, історика, фольклориста, публіциста, громадського діяча Михайла Драгоманова цьогоріч з ініціативи Українського інституту національної пам’яті, згідно з Постановою Верховної Ради відзначали на державному рівні. З цієї нагоди у Полтаві і Гадяцькій громаді влаштовували низку просвітницьких та меморіальних заходів.

У вівторок, 28 вересня, до 180-річчя відбувся просвітницький захід “Михайло Драгоманов: на кордонах українського європеїзму”. Видатного уродженця міста Гадяч на Полтавщині, історика, фольклориста, публіциста, громадського діяча Михайла Драгоманова влаштували Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Івана Котляревського та Північно-східний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті (УІНП) спільно з кафедрою культурології Полтавського національного педагогічного університету.

На просвітницькому заході експонували книжкову виставку найзначніших творів Драгоманова. Бібліотекарка Наталія Рой представила й унікальну книгу з фондів Бібліотеки “Михайло Драгоманов у спогадах”. У ній уперше зібрали й прокоментували спогади про Драгоманова найбільш знаних його сучасників.

У Гадячі відкрили меморіальну дошку з нагоди 160-ліття Гадяцької публічної бібліотеки, 150-річного ювілею від дня народження геніальної української поетки, зачинательки національного й жіночого рухів Лесі Українки, чиїм ім’ям названа книгозбірня та 180-річчя від дня народження фундатора бібліотеки в Гетьманській столиці Михайла Драгоманова.

На дошці викарбувано зображення давньої будівлі публічної бібліотеки в Гадячі. Як повідомили у відділі культури і туризму виконкому Гадяцької міської ради, у Гадяцькій громаді ювілейні «драгоманівські» заходи стартували ще 16 і 17 вересня. Як відомо, у Гадячі споруджено пам’ятні знаки «Родині Драгоманових» у міському парку в центрі міста та на місці, де стояв будинок, у якому народився Драгоманов. Тож до них 18–го вересня небайдужі містяни поклали квіти.

“Такий символьний простір неспіврозмірний постаті Драгоманова, це лиш маленькі кроки з меморіалізації видатного українця. Настав час працювати над спорудженням пам’ятника у Гадячі та відновлення у Лесиному гаю садиби Косачів-Драгоманових, яку знищено у період СССР”, – вважають у Полтавському офісі Північно-східного відділу УІНП.

Ще гадячани та гості гетьманської столиці взяли участь у багатьох заходах на майданчику біля бібліотеки імені Лесі Українки та у її читальній залі. Це і “Ювілейний дворик “На гостини до Драгоманових”, і в презентаціях книги Тамари Скрипки “Родові гнізда Драгоманових-Косачів: їх устрій та культура” та місцевого, щорічного літературно-краєзнавчого альманаху “Мистецьке гроно”, присвяченого 180-ти річчю славетному земляку, за участі місцевих митців та гостей з різних куточків України й зарубіжжя, зокрема художниці Марії Добрянської, представниці української діаспори з Швейцарії.

За сприяння державного підприємства “Укрпошта” та відділу культури і туризму Гадяцької міської ради відбулося погашення марки, спеціально випущеної до ювілею.

30 вересня у Гадяцькій школі І-ІІІ ступенів № 2 імені Михайла Драгоманова відбулася міська краєзнавча конференція “М. П. Драгоманов – видатний вчений, громадський діяч і речник української демократії”. За словами директорки Департаменту культури і туризму Полтавської ОДА Ірини Удовиченко та начальниці відділу культури і туризму Гадяцької міської ради Катерини Кувшинової, у читальній залі Гадяцької публічної бібліотеки імені Лесі Українки розгорнули тематичну виставку, провели вечір пам’яті “Високе світло імені і слова”, онлайн-перегляд “Сторінки великого життя” та історико-краєзнавчий просвітницький захід “Славетний син землі гадяцької”. Гадяцька бібліотека для дітей запросила школярів на виставку-вшанування “Знамениті, великі, геніальні земляки”. Дирекція будинку культури села Сари підготувала вечір “Славетний земляк Гадяччини”, а в будинку культури села Осняги показали виставку “Стежками сім’ї Драгоманова”.

Гадяцький історико-краєзнавчий музей презентував вишитий портрет Михайла Драгоманова авторства відомого художника декоративно-ужиткового мистецтва, заслуженого майстра народної творчості Григорія Кисіля. Також протягом вересня-листопада гадяцькі музейники читають для усіх охочих такі лекції: “Михайло Драгоманов в українському суспільно-політичному русі 70-90-х років ХІХ ст.”, “Михайло Драгоманов у Болгарії”, “Михайло Драгоманов і Леся Українка – результативність ідейно-творчого спілкування. Листи до небоги” та “Михайло Драгоманов про українську мову. Доповідь на Паризькому літературному конгресі 1878 р”.

Перейти до вмісту