Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

На Полтавщині реалізують проєкт “Діємо для здоров’я”

Полтавська область є однією з п’яти пілотних регіонів, де впроваджується україно-швейцарський проєкт “Скорочення поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні” (“Діємо для здоров’я”).

Мета ініціативи – запобігти передчасній смертності, а також підвищити тривалість життя людей шляхом запровадження інтегрованого підходу до профілактики, лікування та контролю неінфекційних захворювань.

28 жовтня представники проєкту “Діємо для здоров’я зустрілися з головою Полтавської облдержадміністрації Олегом Синєгубовим та першим заступником голови обласної ради Олександр Лемешком. У ході зустрічі обговорили “Моделі здорової школи”, профілактику,  контроль та запобігання неінфекційним захворюванням, повідомили у Полтавській ОДА.

Олег Синєгубов наголосив, що Полтавська область є прикладом участі у кількох пілотних медичних проєктах. Також додав, що регіон відзначили в Києві, як один із кращих щодо впровадження ініціативи першої леді з реформи шкільного харчування.

“У нас чимало зроблено в цьому напрямку. У школах Полтавщини активно оновлюються харчоблоки в освітніх закладах. Також пріоритетним напрямком нашої роботи є медична галузь. Це й нові амбулаторії, приймальні відділення та впровадження телемедицини. Щодо профілактики неінфекційних хвороб, ми розуміємо проблему серцево-судинних захворювань, цукрового діабету. На жаль, маємо негативні приклади таких хвороб серед дітей шкільного віку. Ми підтримуємо та будемо сприяти впровадженню цього пілотного проєкту в наших закладах”, – сказав Олег Синєгубов.

Олександр Лемешко зауважив, що в освітньому просторі й в медицині Полтавська область багато в чому є пілотною.

 “Дійсно маємо певну синергію, де депутатський корпус постійно підтримує ініціативи голови Полтавської обласної державної адміністрації і профільних департаментів. У нас багато програм, за якими фінансування здійснюється з обласного бюджету. На сьогодні якість і доступність медичної допомоги в тому числі й в закладах освіти є досить високою. Полтавська обласна рада готова сприяти реалізації цього проєкту та зацікавлено в його проведенні в нашому регіоні!”, – розповів Олександр Лемешко.

Як повідомив керівник проєкту Джума Худоназаров “Діємо для здоров’я” є найбільша і найтриваліша інвестиція Уряду Швейцарії в українську систему громадського здоров’я через Швейцарську Агенцію розвитку та співробітництва (SDC).

“Неінфекційні захворювання – загроза громадському здоров’ю у світовому масштабі та в Україні зокрема. У структурі смертності України НІЗ є причиною близько 90% смертей, і більшості із цих смертей можна запобігти. Про це варто пам’ятати державним посадовцям, коли вони планують національні й регіональні програми та бюджети. Наш проєкт створений, щоб допомогти державі у боротьбі з факторами ризику НІЗ та посилити систему громадського здоров’я України”

Проєкт містить три компоненти та націлений на створення сприятливого нормативно-правового середовища для профілактики та контролю неінфекційних хвороб, посилення спроможності первинної ланки медичної допомоги надавати якісні послуги з профілактики, лікування та підтримки людей з цими хворобами, а також посилення спроможності шкіл, центрів громадського здоров’я впроваджувати заходи задля зменшення ризиків НІЗ, зміни поведінки, покращення знань і ставлення до свого здоров’я.

Проєкт розрахований на 10 років та впроваджується 5 регіонах: Полтаві, Херсоні, Львові, Дніпропетровську, Рівному.

Перейти до вмісту