Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство 

На Полтавщині для обласного онкодиспансеру планують придбати лінійний прискорювач

На Полтавщині для обласного онкодиспансеру планують придбати лінійний прискорювач

Полтавщина буде серед регіонів, де рак лікуватимуть за світовими практиками.

Про це повідомив голова Полтавської ОДА Олег Синєгубов.

“Поки ж високоточні технології пацієнтам доводиться шукати в приватних клініках, у столиці чи навіть за кордоном. Новий лінійний прискорювач функціонуватиме в обласному онкодиспансері. Старі променеві апарати радянських часів приберуть, законсервують та утилізують. Після цього в приміщенні зроблять ремонт, а потім встановлять лінійний прискорювач. Його закупимо коштом обласного бюджету. Це саме той високий рівень медицини, який ми окреслили в Стратегії розвитку Полтавської області на 2021-2027 роки”, – зазначив Синєгубов.

Лінійний прискорювач впливає на пухлину великими полями іонізуючого випромінювання, а КіберНіж (сучасна радіохірургічна система для найбільш ефективного та комфортного лікування ракових пухлин) знищує ракові клітини, що залишилися. Лінійні прискорювачі самостійно генерують випромінювання, тому не несуть загрозу радіоактивного забруднення навколишнього середовища. Таке сучасне обладнання дозволяє максимально ефективно лікувати найбільш поширені форми онкозахворювань як-то рак легень і рак молочної залози.

Використання нового комплексу для мешканців Полтавської області буде безкоштовним, а Полтавський онкодиспансер після укладання угоди з НСЗУ буде отримувати гроші за використання лінійного прискорювача та надання необхідної медичної допомоги хворим на рак.

Відповідне рішення про виділення 55 мільйонів гривень на придбання лінійного прискорювача затвердили депутати на позачерговій сесії Полтавської обласної ради.

Фото ілюстративне

Перейти до вмісту