Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

На Полтавщині 26 медичних закладів надають паліативну допомогу

На Полтавщині 26 медичних закладів надають паліативну допомогу

9 жовтня відзначають Всесвітній день хоспісів та паліативної допомоги. З 1 квітня 2020 року паліативна допомога увійшла до Програми медичних гарантій. Як повідомляє пресслужба НСЗУ, відтоді у Полтавській області зросла кількість закладів, які надають паліативну допомогу: у 2020 році їх налічувалось 15, у 2021 – 26.

Паліатив – це медична та психологічна допомога для людей, які живуть з важкими та невиліковними хворобами.

“Угоди з НСЗУ на надання паліативної допомоги пацієнтам уклали медичні заклади з усієї області. Це як спеціалізовані, так і багатопрофільні заклади. Усі вони з 1 квітня 2021 року, відколи діє нова Програма медичних гарантій, отримали від НСЗУ 47,8 млн грн за надання пацієнтам паліативних послуг”,– розповідає директорка Північного міжрегіонального департаменту НСЗУ Вікторія Мілютіна.

Щоб отримати паліативну допомогу безоплатно, пацієнту потрібне електронне направлення. Його видає особистий лікар або лікар, з яким пацієнт уклав декларацію.

У паліативних стаціонарах пацієнтам надають такі безоплатні послуги:

– лікування больового синдрому;
– розміщення в одно- або двомісних палатах, цілодобовий нагляд;
– необхідні лабораторні дослідження: аналізи крові, сечі, копрограма, бактеріологічні та інші дослідження;
– інструментальні дослідження: електрокардіографія, УЗД, рентгенологія та інші за потреби;
– знеболення на всіх етапах діагностики та лікування;
– киснева терапія та респіраторна підтримка;
– харчування, зокрема лікувальне;
– колісні крісла, ходунки, палиці, милиці;
– фізична терапія, медична реабілітація, психологічна та психічна адаптація.

Деякі з цих послуг паліативні мобільні бригади можуть надавати вдома у пацієнта. Мобільна паліативна бригада контактує з пацієнтом не менше ніж один раз на тиждень, це може бути як безпосередній візит, так і дистанційне спілкування.

Перелік усіх лікарень, які надають паліативну допомогу, можна побачити на дашборді НСЗУ. Треба відкрити карту укладених договорів, у фільтрі ліворуч обрати Полтавську область та напрям “Паліативна медична допомога”.

На іншому дашборді можна побачити, скільки грошей НСЗУ виплатила кожному з цих закладів. Для цього оберіть рядок “Графічне відображення виплат”, а в ньому Полтавську область та напрям паліативної допомоги. Вгорі дашборда розміщена кнопка “Надавач послуг”, вона показує виплати закладам.

На дашбордах можна перевірити, чи має заклад угоду з НСЗУ, а відповідно отримує від неї виплати. У таких закладах заборонено вимагати кошти з пацієнтів за послуги, за які вже сплатила НСЗУ, у разі, якщо пацієнт має направлення.

Якщо ж у пацієнта все-таки вимагали гроші за такі послуги, він може поскаржитися в НСЗУ або звернутися на гарячу лінію за безоплатним номером 16-77.

Фото ілюстративне

Перейти до вмісту