Ви тут:
Медицина Суспільство 

Чи можна вакцинуватися проти COVID-19 людям з алергією: пояснення НСЗУ

Чи можна вакцинуватися проти COVID-19 людям з алергією: пояснення НСЗУ

Люди з алергіями можуть вагатися щодо вакцинації проти COVID-19, бо вважають, що щеплення їм зашкодить. Тому якщо ваша алергія не пов’язана з реакцією на щеплення, то вакцинуватися обов’язково треба.

Про це повідомили у Національній службі здоров’я.

“Алергія — це реакція імунної системи на алерген, а науці наразі відомо понад 20 тисяч алергенів, не кожен із них викликає реакцію в кожної людини з алергією. Якщо ви маєте алергію, не пов’язану з вакцинами — на їжу, домашніх тварин, отруту, фактори довкілля, латекс, пероральні ліки тощо, то щеплюватися можна, вона не є протипоказом до вакцинації. Алергійний риніт також не впливає на щеплення, з ним можна спокійно вакцинуватися. Якщо у вас раніше була алергічна реакція на вакцину чи іншу ін’єкцію, уточніть у свого лікаря, чи варто вам вакцинуватися проти COVID-19”, – зазначили в НСЗУ.

Якщо ви знаєте, які саме алергени викликають у вас реакцію, ознайомтеся зі складом вакцини. Склад опублікований в інструкції на сайті Державного експертного центру МОЗ, на сайті vaccination.covid19.gov.ua. Або ж запитайте у медичних працівників у місці вакцинації. Якщо маєте алергію на один із компонентів, то вам не варто щепитися цією вакциною.

Наприклад, у складі вакцин можуть бути поліетиленгліколь (ПЕГ) або полісорбат. Це цілком безпечні інгредієнти, проте якщо у вас на них алергія, оберіть іншу вакцину – в Україні доступні декілька типів препаратів.

Перейти до вмісту