Чому не варто купувати миті овочі: пояснення дієтологині
Чому не варто купувати миті овочі: пояснення дієтологині
На полицях супермаркетів є чималий вибір митих овочів: морква, картопля, буряк і т.д. І часто наше око зупиняється саме на них, адже це зручно та економить наш час під час приготування.
Фрукти та овочі – дві найважливіші групи продуктів. У них багато поживних речовин, і ми повинні споживати їх регулярно. А під час закупів, погодьтеся, миті продукти виглядають апетитніше і, ймовірно, краще продаються. Ще й, на перший погляд, здається, що і різниця у ціні не така уже й значна. Але дієтологиня Анна Антонова розповіла, чому все ж краще брати брудні овочі, навіть зі шматочками землі, передає 24 канал.
Чому не варто купувати миті овочі
Після того як зібрали урожай, на коренеплодах залишається природна захисна плівка, що забезпечує імунітет від цвілі й гниття. А під час промислового миття є етап замочування в агресивних синтетичних розчинах ПАР (поверхнево-активні речовини) і механічне чищення. Овочі позбавляють цього імунітету і вони швидко псуються. Тому продукти можуть додатково обробляти хлоргексидином і антисептиками, щоб продовжити термін придатності.
Крохмалисті овочі, як губка вбирають у себе вміст розчинів. Домашнє вимочування і очищення від шкірки проблему, на жаль, не вирішить. За словами дієтологині, потрапляючи в організм, ПАР і антисептики провокують алергічні реакції, інтоксикацію, дисбактеріоз, викликають резистентність до антибіотиків. Саме тому вибір неочищених овочів виправданий не тільки фінансовою економією, але й безпекою для здоров’я.