Ви тут:
Суспільство ТОП-новина Україна 

84 роки тому в урочищі Сандармох почались масові розстріли в’язнів Соловецького табору

84 роки тому в урочищі Сандармох почались масові розстріли в’язнів Соловецького табору

27 жовтня 1937 року в Карелії, в урочищі Сандармох, розпочалися наймасовіші розстріли в’язнів Соловецького табору особливого призначення. До 4 листопада радянська влада знищила тут 1111 людей.

Урочище Сандармох розташоване за 19 кілометрах від міста Медвеж’єгорськ. Воно стало спеціальною територією, яку органи НКВД СРСР використовували для масових страт, повідомили в Українському інституті національної пам’яті.

Наприкінці 1930-х тут розстріляли майже 10 тисяч спецпоселенців — в’язнів із Біломорсько-Балтійського каналу та Соловецьких таборів. Усього дослідники виявили 236 розстрільних ям.

Наприкінці жовтня 1937 року Сандармох став місцем страти соловецького тюремного етапу. За кілька днів тут загинули Микола Зеров, Лесь Курбас, Микола Куліш, Валер’ян Підмогильний, Валер’ян Поліщук, Павло Пилипович, вчені, політичні й державні діячі Володимир Чехівський, Степан Рудницький, Матвій Яворський і багато інших українських інтелектуалів.

Як встановив російський дослідник Олександр Черкасов, смертників “готували” до страти у трьох кімнатах бараку в Медвежій Горі. У першій – звіряли прізвище і роздягали, в другій – зв’язували, в третій – лупили по голові дерев’яною “колотушкою”, аби людина втратила свідомість.

Далі вантажили на машини й по 40 душ перевозили в Сандармох. Напівживих людей скидали до великих ям, а член розстрільної бригади Михайло Матвєєв особисто стріляв кожному в голову.

Місце злочину довгий час приховувалося. Його виявили лише в 1997 році.

Фото: Український інститут національної пам’яті, ukr. radio

 

Перейти до вмісту