Ви тут:
Суспільство ТОП-новина Україна 

14 жовтня – День захисників і захисниць України

14 жовтня – День захисників і захисниць України

14 жовтня в Україні відзначаються День захисників і захисниць України. 

День захисника України, який щорічно відзначається 14 жовтня, можна назвати одним з найбільш важливих й відносно молодих свят для нашої країни. Це свято заснували у 2014 році на тлі загальної декомунізації й розв’язаною Росією війни на Донбасі.

Свято встановлене 14 жовтня 2014 року указом Президента України Петра Порошенка з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності й територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості. Цим же указом скасовано указ Президента України Леоніда Кучми 1999 р., яким встановлювалося свято — День захисника Вітчизни, що відзначалося щорічно 23 лютого.

З 2015 року цей день є вихідним.

Читайте також: До Дня захисників та захисниць у Полтаві вручили премію імені Юрія Горліса-Горського, нагрудні знаки та грамоти

Нагадаємо, у липні цього року Верховна Рада перейменувала День захисника України. Автори законопроєкту були переконані, що назва свята День захисника України не повністю передає його суть та зміст. Усе через те, що державу захищають не лише чоловіки, але й жінки. У пояснювальній записці йшлося про те, що перейменування сприятиме гендерно збалансованому висвітленню ролі військовослужбовців обох статей на військовій службі.

Президент України Володимир Зеленський у серпні цього року підписав закон про День захисників і захисниць України.

Перейти до вмісту