Ви тут:
здоров’я Суспільство 

Вакцинація: “після” не дорівнює “внаслідок”

Вакцинація: “після” не дорівнює “внаслідок”

В Україні вже сьомий місяць триває вакцинаційна кампанія від COVID-19. Хоча темпи щеплення, у порівнянні з рекордним літнім періодом, знизилися, кількість вакцинованих зростає. Наразі 10% українців повністю щеплені, це майже 4,9 мільйона людей. А чим більше вакцинованих, тим більше міфів та фейків. 

Різноманітні “експерти” підігрівають постійний (і злочинний з точки зору впливу на своїх читачів) шум щодо побічних реакцій на вакцину. І хоча деякі історії доходять до абсурду, середній читацькій аудиторії вони значно цікавіші, ніж нудні наукові обґрунтування та пояснення від лікарської спільноти. Однак ще раз нагадаємо: будь-яке погіршення стану здоров’я після вакцинації не обов’язково є її наслідком

Якщо ви зранку порізали палець, а вдень у вас піднявся тиск, ви навряд будете пов’язувати ці дві події і думати, що тиск піднявся через порізаний палець. Та чомусь таку логіку легко застосовують до вакцинації. Що більше часу з початку вакцинаційної кампанії, то більше людей вакцинується, і то вища вірогідність, що у когось із вакцинованих трапиться застуда, поріз пальцю чи серцевий напад. Та ми далі бачимо у заголовках “ШОК! Після вакцинації потрапив у лікарню такий-то”, хоча якщо відкрити матеріал, то виявиться, що навіть автори не вказують причинно-наслідкового зв’язку між вакцинацією та госпіталізацією. Але ви вже клацнули на гучний заголовок, а що ще потрібно?

Тому ми зібрали для вас кілька показових реальних прикладів від лікарів та лікарок, які ілюструють, що погіршення самопочуття після щеплення не завжди має причинно-наслідковий зв’язок. 

Реакції організму на щеплення від COVID-19 можуть бути різні, наприклад, почервоніння та набряк у місці ін’єкції, лихоманка або озноб, головний біль, підвищена втомлюваність тощо. Це нормальна реакція організму на введення імунобіологічного препарату, ба більше, це показник, що організм формує захист до вірусу та покращує імунітет. Такі реакції тіла зазвичай минають за кілька днів. 

Бувають випадки, коли внаслідок вакцинації самопочуття може погіршитися і негативні реакції триватимуть значно довше. Це може бути викликано, наприклад, алергічною реакцією або через гіперчутливість до одного з компонентів вакцини. Але крім цього, погіршення самопочуття після щеплення може й не бути пов’язано із вакцинацією. 

Пропонуємо розглянути кілька реальних прикладів з досвіду двох лікарів. 

Пояснює Іван Кутчак, сімейний лікар із м.Хуст Закарпатської області. 

Розгляньмо ситуацію. Жінка N років, прийшла на вакцинацію від COVID-19. Вакцинацію проводять у спортивному залі освітнього закладу, надворі літо, спека 39 градусів. Пані деякий час стоїть у черзі, потім заповнює інформовану згоду, ще трохи очікує і отримує першу дозу вакцини. 

Через 5 хвилин після щеплення жінці стає погано: з’являється печія верхніх повік, шум у вухах, оніміння нижньої губи. Пані втрачає свідомість, але, як сама ж і зауважує, при цьому чітко чує всі розмови навкруги. Лікарі надають першу допомогу, вона приходить до тями, але знову втрачає свідомість. І так кілька разів. Швидка госпіталізує жінку, їй проводять вимірювання артеріального тиску та електрокардіограму. Результати цих та ще кількох обстежень в нормі. 

Логічно поставити запитання: чи це дуже нетипова і раніше ніколи не зафіксована реакція на щеплення? Чи все ж ця пані отримала звичайний і дуже типовий для спеки 39 градусів тепловий удар, поки проходила всі етапи до вакцинації? І лікарі, і теорія вірогідності кажуть, що друге більше схоже на правду.

Інший приклад: та сама пані у тих самих умовах, але з іншими симптомами. Через 5 хвилин після ін’єкції їй стає погано: важке дихання, з’являється кропив’янка, свербіж шкіри. Пульс та тиск майже не визначаються. Спроби привести пані до тями звичайним діями не дають результату. У цьому випадку найбільш імовірна як раз анафілактична реакція на вакцину, що потребує невідкладної допомоги. Однак, за останніми дослідженнями, така реакція трапляється дуже рідко. Наприклад, анафілаксія чи серйозна алергічна реакція, що потребує госпіталізації, виникає у 4.7 випадках на мільйон після вакцини Pfizer та 2.5 випадків на мільйон після вакцини Модерна. Для порівняння, смертність від COVID-19 – понад 20 тисяч на мільйон захворівших людей у світі. 

Це означає, що у першому випадку можна зробити друге щеплення. У другому – анафілактична реакція є постійним протипоказанням — але лише до конкретного типу вакцини

«Реакція на вакцинацію завжди має індивідуальний характер, –  каже Оксана Пінькач, лікарка з Кривого Рогу. — Спочатку треба виключити фактори, які вказують на інші симптоми чи діагнози.  Той самий перегрів, зомління через вигляд голки чи страх уколів – це не реакція організму на щеплення». 

Аби уникнути теплових ударів чи зомлінь від задухи під час очікування у черзі, краще робити попередній запис на конкретний час. Під час ін’єкції пацієнтам та пацієнткам не варто дивитися на процес введення голки. Якщо ж людина вже зомліла – довкола багато лікарок та лікарів, які одразу нададуть першу допомогу», – підсумовує пані Оксана.  

Отже, не кожна негативна реакція після щеплення є її наслідком. Тобто внаслідок – не означає після. Варто розрізняти ці випадки, пояснювати пацієнтам і пацієнткам, а також не давати собі захлинутися у потоку міфів та фейків. Тому що вакцинація – це єдиний захист від COVID-19, від якого станом на вересень 2021 загинуло більше 50 тисяч українців та українок. Жодні побічні реакції від вакцини не порівняються з важким перебігом коронавірусної хвороби, необхідністю дихати під ШВЛ, а тим більше із вірогідністю загинути в 1 із 50 випадків захворювання. 

Матеріал підготовлено спільно з соціальною кампанією “Твій сімейний лікар”. Сайт та Facebook–сторінка проєкту.

Перейти до вмісту