Ви тут:
Суспільство Україна 

В Україні зареєстровано перші колекторські компанії

В Україні зареєстровано перші колекторські компанії

Перші юридичні особи пройшли процедуру реєстрації в Національному банку України та набули статусу колекторських компаній. 

За повідомленням пресслужби НБУ йдеться про компанії:

  • ТОВ “КОМПАНІЯ АКСІЛІУМ” (ЄДРПОУ 43227197); 
  • ТОВ “ІНФІДІС” (ЄДРПОУ 41476560); 
  • ТОВ “ФІНТЕХ-КОЛЕКТ” (ЄДРПОУ 44364802); 
  • ТОВ “СЛУЖБА ВИКОНАННЯ СТЯГНЕННЯ” (ЄДРПОУ 44303859);
  • ТОВ “УКРАЇНСЬКА КОЛЕКТОРСЬКА АГЕНЦІЯ” (ЄДРПОУ 41501722).

Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив на засіданні 03 вересня 2021 року.

Нагадаємо, що в Україні у 2021 році вперше з’явилося законодавче регулювання поведінки колекторських компаній та фінансових установ під час урегулювання простроченої заборгованості за споживчими кредитами. Щоб мати можливість надавати колекторські послуги, установа повинна пройти реєстрацію в НБУ.

Усі компанії, які на день уведення в дію відповідних законодавчих вимог здійснювали діяльність з урегулювання простроченої заборгованості й планували продовжувати її, мали місячний термін (із 14 липня до 13 серпня 2021 року), щоб подати до Національного банку необхідні документи для включення до реєстру колекторських компаній (далі – реєстр). Національний банк за результатами опрацювання поданих документів здійснює реєстрацію установ, які відповідають усім вимогам законодавства.

Інші юридичні особи, що планують набуття статусу колекторської компанії, мають необмежені строки звернення з цією метою до Національного банку.

Національний банк нагадує, що лише компанії, внесені до реєстру, матимуть право надавати послуги з урегулювання заборгованості за споживчими кредитами на користь інших осіб.

Перейти до вмісту