Ви тут:
Суспільство Україна 

В Україні запрацював електронний кадастр заповідників та природних парків

В Україні запрацював електронний кадастр заповідників та природних парків

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів запустило новий інстумент – відкритий електронний державний кадастр територій та об’єктів природно-заповідного фонду.

Він розміщений на вебпорталі #ЕкоСистема.

Необхідність створення такого Кадастру була передбачена ще Законом України «Про природно-заповідний фонд України» 1992 року.

«Лишаємо в минулому закритість кадастрових даних про заповідні території України та перепони у їх пошуку! Це означає, що прийшов кінець і для всіх раніше можливих маніпуляцій з природоохоронними землями. Кадастр вже містить дані про 88% територій природно-заповідного фонду України. Тут можна знайти не лише відомості про назву, категорію, площу, місце розташування чи землекористувача. Головне, що тут відображена інформація про межі, як на загальній картосхемі, так і в описовій частині про кожну територію чи об’єкт ПЗФ», – зауважив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів  Роман Абрамовський.

Він повідомив, що у червні 2021 року зробили перший крок, аби спростити доступ до інформації. Оприлюднили мінімальний набір інформації про більше ніж 7 тис. територій та об’єктів природно-заповідного фонду на Публічній кадастровій карті у окремому шарі «Природно-заповідний фонд». Разом з екологічними підрозділами облдержадміністрацій зібрали всю наявну первинну інформацію про ці території та оприлюднили їх, попередньо оцифрувавши.

Кадастр буде корисним:

при плануванні подорожей та відпочинку; оформленні земельних ділянок; плануванні бізнесу; здійсненні громадського контролю; розробці документів просторового планування;

для реалізації проектів соціально-відповідального бізнесу та волонтерів, що, на щастя, стає все більш популярним в Україні.

«Працюємо над тим, щоб організувати автоматичний взаємообмін інформацією між іншими державними кадастрами та реєстрами. Наша мета – об’єднати усі кадастрові реєстри через механізм, який автоматично підтягуватиме необхідну інформацію, яку шукає громадянин. Наступними кроками буде його наповнення – інтеграція з кадастрами тваринного та рослинного світу», – підсумував Міністр.

Перейти до вмісту