Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

В “Ерудиті” учні навчаються розробляти проєкти шкільного громадського бюджету Полтавської області

В “Ерудиті” учні навчаються розробляти проєкти шкільного громадського бюджету Полтавської області

7 вересня на базі дитячого закладу оздоровлення та відпочинку «Ерудит» у с. Потоки Кременчуцького району розпочав роботу дводенний виїзний семінар з написання проектів шкільного громадського бюджету Полтавської області «ШГБ camp 2021».

У заході, організованому Полтавською обласною радою за підтримки  проєкту Ради Європи «Зміцнення громадської участі у демократичному процесі прийняття рішень в Україні», беруть участь понад 60 учнів загальноосвітніх навчальних закладів із 36 територіальних громад.

Їх привітали заступник голови Полтавської обласної ради Лілія Руроєва, депутатка обласної ради Юлія Цибульська, виконувачка обов’язків директора Кременчуцького педагогічного коледжу Леся Крупіна, національний експерт Ради Європи, голова ГО «Форум розвитку громадянського суспільства» Олексій Коваленко.

На думку заступника голови обласної ради Лілії Руроєвої, навчання в “ШГБ camp 2021” відкриє перед учасниками чимало можливостей.


«Ви вже пройшли перший етап випробувань, подолали відбір, аби взяти участь у дводенному навчанні. Полтавська обласна рада докладає максимальних зусиль, аби і ви, і ми розвивали нашу область, – зазначила Лілія Руроєва. –  Ви будете вчитися писати проєкти, генерувати ідеї, як покращити ваше шкільне життя. Сподіваємося, що в наступні роки ви працюватимете над тим, аби поліпшити вже життя своєї громади, мікрорайону, міста».

Лілія Руроєва висловила вдячність представникам Ради Європи за підтримку у реалізації шкільного громадського бюджету Полтавської області та побажала учасникам семінару плідних напрацювань.


У програмі семінару – презентація шкільного громадського бюджету Полтавської області 2021 року, створення портрета учасника проєкту, інтелектуальна гра «UChange ШГБ: школа мрії». Учні отримають уявлення про специфіку шкільного громадського бюджетування, здобудуть навички з розробки проєктів ШГБ, дізнаються про шляхи забезпечення підтримки проєктів при голосуванні, взаємодію з органами місцевого самоврядування в процесі реалізації проектів-переможців тощо.

Семінар проводять працівники виконавчого апарату Полтавської обласної ради та консультанти проєкту Ради Європи, експерти ГО «Форум розвитку громадянського суспільства».

Інтерактивна форма навчання в групах дозволяє учасникам взаємодіяти один із одним та експертами, спільно розв’язувати проблемні питання, обмінюватися думками та пропозиціями.

 

Нагадаємо: шкільний громадський бюджет Полтавської області заснований Полтавською обласною радою за ініціативи голови обласної ради Олександра Біленького в 2019 році. Це – процес взаємодії органів місцевого самоврядування з молоддю, спрямований на залучення учнів системи загальної середньої освіти Полтавської області віком від 14 до 18 років до участі у бюджетному процесі шляхом подання ними проектів та проведення відкритого громадського голосування за такі проєкти, з подальшим фінансуванням для їх реалізації. Завдання шкільного громадського бюджету Полтавської області – підтримка реалізації концепції Нової української школи, підвищення рівня довіри молоді до процесів прийняття рішень органами місцевої влади, їх залучення до процесів врядування, підвищення рівня інформованості та обізнаності молоді у сфері громадського бюджетування та молодіжної партиципації.

Перейти до вмісту