Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Полтаві збирають кошти на аудіокнигу та оновлене видання про Лева Вайнгорта «Провінційний архітектор»

У Полтаві збирають кошти на аудіокнигу та оновлене видання про Лева Вайнгорта «Провінційний архітектор»

Укладачі книги – краєзнавець Борис Тристанов і архітекторка та членкиня правління SavePoltava Оксана Бєлявська – планують видати оновлене історико-меморіальне видання у 2022 році до 110-літнього ювілею відомого полтавського архітектора Лева Вайнгорта. Збір коштів стартує у середу, 29 вересня, на краудплатформі «ЗМІСТ Полтава». Запланований тираж – 500 примірників, вартість обох книжок (паперової та аудіо) – 125 тис. грн. Сюди входить оновлена верстка, оновлення матеріалів, створення аудіокниги та друк. До 100 книжок отримають меценати, інші примірники передадуть до шкіл та бібліотек міста.

До перевидання може долучитися кожен полтавець чи відповідальний бізнес. Укладачі будуть вдячні за будь-який посильний внесок, а кожного, хто перерахує щонайменше 1 тис. грн, вшанують поіменно в оновленій книзі «Провінційний архітектор». Ті меценати, які пожертвують 500 грн і більше, отримають власний примірник книги з підписами Бориса Тристанова та Оксани Бєлявської.

У виданні будуть старі розділи (від укладачів, «Слово про Вчителя» Валерія Трегубова, «Записки провинциального архитектора» та фото з сімейного альбому Лева Вайнгорта), а також новий додаток з унікальними фотографіями з особистого архіву архітектора, які досі ніде не публікувалися.

Нагадаємо, вперше книга «Провінційний архітектор» була видана у 2012 році. Над нею працював учень Вайнгорта, архітектор Валерій Трегубов. На жаль, він не встиг її закінчити – 30 вересня 2012 року Трегубова не стало. Тому завершував книгу Борис Тристанов.

Перший тираж книги повністю реалізований. За словами Бориса Тристанова, ідея перевидання з’явилася через те, що і в нього, і у книгарнях покупці досі запитують про «Провінційного архітектора».

«Ця книга виховує у полтавців любов до свого міста і почуття необхідності берегти культурну спадщину, показуючи, як важко було її охороняти та відновлювати. Вона безперечно стимулює почуття самоідентифікації полтавців, і як наслідок – більш відповідального ставлення до свого міста, через призму знання його історії», – зазначає укладач.

Взяти участь у зборі дуже просто: потрібно перейти за посиланням, натиснути кнопку «Підтримати», вказати суму, ім’я та реквізити банківської карти. Кожна пожертва фіксується на сайті та у платіжній системі краудплатформи Wayforpay.

Для додаткових питань телефонуйте: +38 (095) 354 76 78, менеджерка проєкту Юлія.

Довідка

Лев Семенович Вайнгорт (27 листопад 1912 – 18 квітня 1994 рр.) – архітектор і краєзнавець, із 1938 року – головний архітектор Полтави. Працював на цій посаді протягом 34 років, майже десять років викладав у Полтавському інженерно-будівельному інституті, був автором і першим директором Національного заповідника-музею М.В.Гоголя, що в селі Гоголеве. Завдяки Леву Вайнгорту вдалося відбудувати ансамбль Круглої площі, побудувати Ротонду дружби народів (Білу альтанку), музично-драматичний театр імені М. Гоголя, пам’ятник Леніну, будинок Полтавського дворянського зібрання, Будинок культури бавовняно-прядильного комбінату, пожежне депо на розі вулиці Європейської (тоді Фрунзе) та Шевченка тощо.

Перейти до вмісту