Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

У Полтаві триває дводенний міжнародний фестиваль “Полтавська галушка”

У Полтаві триває дводенний міжнародний фестиваль “Полтавська галушка”

18 вересня на Соборному майдані у Полтаві розпочався дводенний міжнародний фестиваль “Полтавська галушка”.

Минулого року свято не проводили через пандемію COVID-19. Тому в організаторів був час підготувати на цьогорічний фестиваль особливі «родзинки», розповідає засновниця фестивалю Лариса Семеняга.

“Підготували дуже цікаве “Галушчине весілля”, а також прем’єри двох пісень, різноманіття галушок, але цього року є такі різновиди як студентські (готують студенти ПУЕТ) та дитячі галушки. До фестивалю долучились 12 рестораторів. Звичайно, плануємо його проводити і наступного року”, – повідомила Лариса Семеняга.

“Галушчине весілля” у рамках фестивалю проводять вже вдруге. Святкувати його будуть у садибі Івана Котляревського.

“Минулого року ми вже проводили “Галушчине весілля”, тоді пара мала спільне прізвище Галушка. Цього року у них народилось дитя. На цьогорічний фестиваль ми знайшли, сподіваємось у майбутньому пару, екскурсовода з Черкас, наречену Ольгу Галушку та нареченого Євгена Сметану з Києва. Бо ми хочемо, щоб наша Галушка почувалась як панська, в сметані. Але між собою наречені незнайомі. Тому будемо їх знайомити на фестивалі”, – розповіла одна з організаторів фестивалю та депутат Полтавської обласної ради Яніна Барибіна.

Весілля відтворюють за переказами відомого на Пирятинщині етнографа Хведора Вовка, який описав весільний обряд у Гадяцькому повіті у 1899 році.

На Соборному майдані полтавці і гості міста можуть скуштувати різноманітні галушки: з печінкою, картоплею, м’ясом, звичайні полтавські без начинки, заправлені сметаною або грибним соусом. Є також галушки з вишнею та лохиною. Ціна за порцію (3 шт.) – 40-50 грн.

З програмою дводенного фестивалю можна ознайомитись далі:

[metaslider id=800175]
Перейти до вмісту