Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Лубнах започаткували премію імені братів Шеметів

У Лубнах започаткували премію імені братів Шеметів

На Лубенщині, у заміському комплексі «Villа-Сгопа», вперше вручали засновану цьогоріч премію імені братів Шеметів.

Велелюдне дійство зібрало лубенців і гостей міста, які переймаються українською національною ідеєю. Премія об’єднала навколо себе творців, письменників, журналiстів, краєзнавцiв, працiвників освiти та культури, професiйнi та аматорськi творчi колективи. До організації свята активно долучилася й Лубенська міська рада. Про це повідомили у Північно-східному міжрегіональному відділі УІНП з посиланням на Лубенську міськраду.

Творча відзнака з’явилася з ініціативи місцевих краєзнавців, журналістів, Лубенської міської ради, Лубенських районних ради та держадміністрації, Національної Спiлки письменникiв України, громадського об’єднання «Лубни-Медiа», редакції газети «Хлiбороб», колективу Калайдинцiвського історико-краєзнавчого музею. Заснування премії й історико-просвітницьке дійство стали можливими завдяки меценатам: Лантуху Василю – засновнику заміського комплексу відпочинку; Легенчуку Олександру – депутату Лубенської міської ради, голові ТОВ «ЛУБНИ АГРО ПРОМ»; Стасовському Василю – депутату Полтавської обласної ради, регіональному директору Товариства з обмеженою відповідальністю «Баришівська зернова компанія».

Визначали лауреатів за здобутки у сферах журналiстики, лiтератури, краєзнавства, впровадження медiа-проєктів та внесок у розвиток й популяризацiю національно-патрiотичного руху.

Привітальну промову виголосив голова благодійного фонду «Слово» імені Володимира Малика, депутат обласної ради Олександр Сиченко. Він високо оцінив заснування нової премії на теренах Лубенщини та зичив «творчої наснаги, а новому задуму – довгого життя». Також мали слово та вручили дипломи й премії голова конкурсної комісії, заслужений вчитель України, Лауреат Міжнародної літературно-мистецької премії імені Григорія Сковороди, директор Калайдинцівської школи Сергій Мисник; члени конкурсної комісії: директор Лубенського краєзнавчого музею імені Гната Стеллецького Віктор Верещака та депутат районної ради Олег Кулик.

Лауреати Премії імені братів Шеметів 2021 року

У номінації «За здобутки у сфері журналістики, літератури, краєзнавчих розвідок, а також «Медіа – проекти» Диплом лауреата та грошову премію в сумі 10 тис. грн отримав член Національної спілки журналістів України, головний редактор газети «Хлібороб» Олег Гаврильченко. Він у 1994 році відновив вихід газети «Хлібороб». На її сторінках за останні 27 років опубліковано огром матеріалів про діяльність братів Шеметів. Чимало зусиль доклав, аби переконати столичних посадовців впорядкувати сімейне (родове) місце поховання Шеметів. 1 грудня 2000 року меморіал був урочисто відкритий. У журналах «Україна» та «Київ» й видавництві «Дніпро» та «Молодь» публікував статті і призабуту літературну спадщину Івана Багряного – романи «Сад Гетсиманський», «Тигроголови», повість «Огняне коло». Також оприлюднив наукові розвідки про письменників Миколу Лазорського, Сергія Єфремова, Юрія Горліса-Горського і мемуари засновника Української військової організації та першого голови ОУН Євгена Коновальця.

У номінації «За вагомий особистий внесок у розвиток та популяризацiю національно-патрiотичного руху» дипломом Лауреата та грошову премію 5 тисяч грн отримав бандурист-співак, Голова Всеукраїнської громадської організації «Молода Просвіта» Віталій Мороз. Він брав участь у Помаранчевих подіях та Революції Гідності. 23-30 березня 2014 р. долучився до велопробігу з Майдану в Донецьк під гаслом «Україна ЄДИНА» та подолав відстань 650 кілометрів з Лубен до Донецька. З 15 по 22 травня 2014 року як учасник акції «Піша хода до Тараса Шевченка» пройшов з бандурою весь шлях від Полтави до Канева (понад 200 кілометрів), провівши близько 40 мистецьких зустрічей на Шевченкову тематику серед учнівської, студентської молоді та населення Полтавщини і Черкащини. У серпні 2015 року у Харкові взяв участь у флешмобі, присвяченому Міжнародному проєкту «СТОП ПУТІН – СТОП ВІЙНА», виконавши Державний Гімн України в літаку над Харківщиною, за що отримав позивний «Літаючий бандурист».

Також у цій номінації переміг Володимир Мірошніченко – член Національної спілки художників України, Лауреат літературно-мистецьких премій імені Василя Симоненка та Володимира Малика. Опанувавши нову техніку карбування на граніті, створив серію меморіальних плит з портретами видатних постатей Лубенщини. У
Лубнах оновив пам’ятник Тарасу Шевченку. Виконав ряд робіт із серії «Шевченкіана», мандрувавши Тарасовими стежками по Чернігівській, Черкаській та Полтавській областях. З-під його пензля вийшли портрети ветеранів російсько-української війни. Ініціював виставку робіт лубенських художників під час благодійної культурно-патріотичної акції «Допоможи пораненому!», кошти від якої спрямували на допомогу лубенцям, які зазнали поранень від російських агресорів. Понад десять робіт присвятив братам Шеметам, зобразивши на полотнах їхні портрети та родовий герб.

До пам’ятного знаку засновникам газети «Хлібороб» братам Шеметам лауреати премії Олег Гаврильченко, Володимир Мірошніченко та Віталій Мороз поклали уквітчаний сніп. Учасники свята мали змогу насолодитися чудовим святковим концертом за участі усіх колективів з усіх куточків Лубенської громади.

Довідка: рідні брати, уродженці Лубенщини – громадсько-політичний діяч, член Центральної Ради Шемет Володимир (1873-1933), громадський діяч Шемет Микола (1882-1918) і публіцист Шемет Сергій (1875-1957) зробили величезний внесок у розвиток української культури, журналістики, науки й історію державотворення.

Володимир – найвідоміший серед братів. Народився у родині військового, тож з малих літ хлопець привчився до дисципліни. Ця риса характеру стала у нагоді у студентські роки. Дуже дисципліновано поводив себе у таємному товаристві «Братство тарасівців», учасники якого метою своєї діяльності визначили здобуття самостійної від Москви Української держави. «Братство Тарасівців» – це підпільна організація, що створена 1891р. Її учасники дали клятву на могилі Тараса Шевченка, присягнувши всіма засобами поширювати серед українців його ідеї. До цього товариства вступив, навчаючись у Київському університеті Святого Володимира. Там заприязнився з Миколою Міхновським – діячем, який першим висунув ідею самостійності України. Заснував разом із Миколою і Сергієм осередок цієї організації у Лубнах. У квітні 1906 року Володимира обирають депутатом до першої Державної думи (це був чи не єдиний кандидат, який пройшов до Думи під суто національними гаслами); він входить до складу української фракції та бюро українського парламентського клубу. У 1917 його делеговано до Української Центральної Ради від Лубенської гімназії. Протягом 1919-1923 років Володимир Шемет був співробітником Всеукраїнської академії наук, працював у комісії для складання словника живої української мови, збирав народні технічні терміни столярства, теслярства, будівництва. У Полтаві ідеї «Братства Тарасівців» поширював Микола Шемет. Брати були  фундаторами приватних україномовних гімназій на Лубенщині та Києві. А ще у вітчизняну історію увійшли як видавці першої україномовної газети на Лівобережній Україні «Хлібороб» (1905 рік). Редагували видання Микола та Володимир, втім «душею» газети був Микола Міхновський, оскільки визначав її ідейно-політичний напрямок. Поява газети спричинила справжній фурор у Києві, її продавали за спекулятивними цінами, розповсюджувачів заарештовувала поліція. Згодом проти Володимира Шемета російський царат порушив кримінальну справу, а газету після виходу п’ятого числа заборонили.

У пам’ять про видатних Українців у Лубнах створили меморіальну дошку, а у Полтаві в межах декомунізаційних процесів з ініціативи голови міського товариства «Просвіта» Тараса Пустовіта провулок Інтернаціональний перейменували на честь братів Шеметів.

Перейти до вмісту