Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

У Гадячі відкрили меморіальну дошку Лесі Українці та Михайлові Драгоманову

У Гадячі відкрили меморіальну дошку Лесі Українці та Михайлові Драгоманову

Меморіальну дошку Публічній бібліотеці, Лесі Українці та Михайлові Драгоманову полтавських доброчинців відкрили в Гадячі. Це – відкриття меморіальної дошки на вшанування 160-ліття створення Гадяцької публічної бібліотеки, 150-ї річниці від дня народження письменниці, перекладачки, фольклористки Лесі Українки, чиїм ім’ям названа книгозбірня, та 180-річчя від дня народження зачинателя бібліотеки, історика, економіста, публіциста Михайла Драгоманова.

Про це розповіла директорка Гадяцької публічної бібліотеки Ольга Красюк.

До 30-ліття відновлення Незалежності України та згідно з Указом Президента України Володимира Зеленського «Про відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки» – про святкування ювілею поетки на державному рівні, проведення закордонними дипломатичними установами України вшанувань 150-ї річниці народження Лесі Українки, регіональних відзначень її ювілею та сприяння ініціативам громадськості у справі ввічнення пам’яті Великої Українки – відкрита меморіальна дошка на ознаку трьох ювілеїв, що поєднала в своїй історії бібліотека в Гетьманській столиці, яка є однією з найстаріших книгозбірень України. З архівної світлини на меморіальній дошці викарбувано зображення давньої споруди публічної бібліотеки в Гадячі, яка не збереглася до сьогоднішніх днів.

Виготовлену за підтримки Світової Федерації Українських Жіночих Організацій меморіальну дошку ювілеям Гадяцької публічної бібліотеки, Лесі Українки та Михайла Драгоманова містові над Пслом подарували засновники Міжнародного благодійного проєкту вшанування великих українців і національних подій меморіальними дошками й пам’ятними знаками в Україні і світі – лауреати премії імені Панаса Мирного Полтавської обласної ради заслужена працівниця культури України, членкиня Національної спілки журналістів України Валентина Шемчук і кавалер ордена «За заслуги», художник-гравер Вадим Голобородов.

Це – вже друга меморіальна дошка представникам родини Драгоманових виготовлена й установлена полтавцями, котрі впродовж двадцяти років здійснюють авторський доброчинний проєкт. Відкриття меморіальної дошки Олені Пчілці відбулося з нагоди 170-ліття від дня її народження 2019 року на чолі будівлі видання «Гадяцький вісник» – колишньої «Газети Гадяцького земства», редактором якої була наша видатна землячка.

Гадяч – єдине місто, що має на знак глибокої пошани до родини Драгоманових дві меморіальні дошки великим краянам у подарунок від полтавських доброчинців, нагороджених з нагоди 30-ліття відновлення Незалежності України та за вагомий особистий внесок у збагачення культурної спадщини Гадяччини Грамотою Міського голови Гадяча Володимира Нестеренка. Гадячани уклінно дякують дорогим доброчинцям за гідне вшанування пам’яті наших знаменитих земляків – за справу істинно державної ваги.

Ольга Красюк, директор Гадяцької публічної бібліотеки 2011–2021 рр.

Перейти до вмісту