Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Співпраця громад з неурядовими організаціями: у Полтаві розпочався дводенний Міжнародний форум

Співпраця громад з неурядовими організаціями: у Полтаві розпочався дводенний Міжнародний форум

21 та 22 вересня у Полтаві триває Міжнародний форум “Курс громадських консультацій для органів місцевого самоврядування у Полтавській області”.

Форум організували Конвент Самоврядної Співпраці Польща-Україна спільно із Полтавською обласною асоціацією органів місцевого самоврядування за підтримки Полтавської обласної ради та Полтавської обласної державної адміністрації. А реалізація Проєктів та Форуму фінансується Польсько-американським фондом свободи в рамках програми RITA-Зміни в регіоні.

“Це – корисний досвід, яким поділяться наші партнери. Це вже третій візит. Досвід, який мають наші партнери, які раніше розпочали процеси євроінтеграції, утворення громад, покращить умови існування наших громад. У нас дуже потужні громади. Сьогодні обласна рада та облдержадміністрація намагаються сприяти покращенню інвестиційній привабливості регіону. Зокрема, нещодавно відкрили центр підтримки місцевих підприємців Дія. Бізнес”, – зазначив під час відкриття Форуму перший заступник голови Полтавської облради Олександр Лемешко.

“У наших польських партнерів навчалися, яким чином почути громади, що саме потрібно змінити, які є виклики сьогодення. Поради наших друзів є слушними. Уже на практиці у Карлівській, Решетилівській та Опішнянській громадах проводили громадські обговорення. Зокрема, мешканці громад висловлювали свої думки щодо розвитку громад”, – додала заступник голови Полтавської облради Лілія Руроєва.

Директор Полтавської обласної асоціації органів місцевого самоврядування Володимир Микійчук наголосив, що це вже не перший проєкт з польськими партнерами.

“Сподіваюсь, що цікаві проєкти ще попереду. Маємо налагодити співпрацю з громадами, у громадах та з громадськими організаціями”, – сказав Володимир Микійчук.

Представники Офісу Конвенту Самоврядної Співпраці Польща-Україна наголосили, що головна мета Форуму — це створення платформи для обміну досвідом та контактами між представниками органів місцевого самоврядування.

“Сьогодні на Форумі підсумуємо результати двох проєктів, які реалізують у межах програми RITA-Зміни в регіоні. Та представимо своє бачення організації співпраці між органами державної влади, громадами та неурядовими організаціями”, – розповіла директор офісу Конвенту Самоврядної Співпраці Польща-Україна Катажина Клавсюць.

У перший день Форуму презентували проєкт “Адаптація до українських умов та реалізація моделі співпраці між державним управлінням та неурядовими організаціями міста Бровари та Уманської області.

“У межах проєкту навчили 30 учасників з міста Бровари та Уманського району. Ми показали, як відбувалася співпраця з неурядовими організаціями та на основі чого”, – зазначив помічник директора офісу Конвенту Самоврядної Співпраці Польща-Україна Томаш Ковалик.

У Форумі беруть участь більше пів сотні представників громад Полтавщини, а також представники з Уманського району та міста Бровари, які поділяться власним досвідом співпраці між державним управлінням та неурядовими організаціями.

Наприклад, місто Бровари має 13 міжнародних угод про співпрацю. Начальник відділу інвестицій та зовнішніх зв’язків Управління економіки та інвестицій Броварської міськради Олена Коровіна наголосила, що нові зв’язки зароджуються у співпраці з громадськими організаціями.

“Історія знайомства дуже давня. З початку існування Конвенту ми підтримуємо зв’язки. У 2014-ому році ми брали участь у проєкті обміну молоддю. Нам запропонували взяти участь у проєкті щодо співпраці представників органів місцевого самоврядування та неурядовими організаціями. Ми намагаємося підтримувати зв’язки з громадськими організаціями. Бровари мають 13 міжнародних угод про співпрацю, зокрема маємо три міста-побратима у Польщі. Нові зв’язки якраз і зароджуються у співпраці з громадськими організаціями. А завдання органів місцевого самоврядування сприяти розвитку цьому”, – розповіла Олена Коровіна.

22 вересня презентують проєкт “Курс соціальних консультацій для органів місцевого самоврядування у Полтавській області”. Вже завтра досвідом реалізації цього проєкту поділяться представники Решетилівської, Карлівської та Опішнянської громад.

[metaslider id=801242]
Перейти до вмісту