Ви тут:
Суспільство Україна 

Сьогодні відзначають День українського кіно

Сьогодні відзначають День українського кіно

11 вересня відзначають День українського кіно – свято всіх причетних до створення вітчизняного кінематографа, а також його відданих поціновувачів.

Свято згідно з указом Президента від 12 січня 1996  відзначається у другу суботу вересня щороку.

Український кінематограф бере початок ще з кінця ХІХ століття, коли в 1893 році механік Одеського університету Йосип Тимченко на три місяці раніше за Едісона й більше ніж за рік раніше братів Люм’єрів сконструював кінознімальний та кінопроєкційний апарати. Кілька років по тому, в Харкові Альфред Федецький зняв кілька короткометражних картин і 2 грудня 1896 у приміщенні Харківського оперного театру (тепер обласна філармонія) провів перший в Україні публічний кіносеанс. Інформує Укрінформ.

З 1909 року почали випускались комедії, драми, водевілі у виконанні акторів українських театрів. Потім були по-справжньому «революційні» для українського кіно 20-ті роки ХХ століття, коли з’явилися фільми Довженка “Звенигора”, “Арсенал”, “Земля”.

З появою звуку український кінематограф отримав нове дихання. У 30-х роках Іван Кавалерідзе знімає “Коліївщину”, “Прометея”, “Наталку Полтавку”, “Запорожця за Дунаєм”. Після Другої світової війни, попри жорстку цензуру й тиск з боку тоталітарної держави, на екрани кінотеатрів виходять фільми Леоніда Осики, Сергія Параджанова, Кіри Муратової, Юрія Іллєнка та інших визначних українських кінорежисерів.

У новітній час, попри всі перешкоди, наше кіно набирає обертів світового масштабу.  Українські стрічки неодноразово представляють на міжнародних кінофестивалях та виборюють там нагороди. 

Цьогоріч, у рамках проєкту “Нове українське кіно”, на великих екранах продемонстрували добірку українських фестивальних хітів і фільмів-подій, створених у незалежній Україні.

До програми увійшли сім українських стрічок, визнаних за кордоном і на батьківщині:

  • стрічка “Плем’я” (2014) Мирослава Слабошпицького;
  • фільм “Донбас” (2018) Сергія Лозниці;
  • фільм “Додому” (2019) Нарімана Алієва;
  • комедія “Мої думки тихі” (2019) Антоніо Лукіча;
  • антиутопічна драма “Атлантида” (2019) Валентина Васяновича;
  • документальна стрічка “Земля блакитна, ніби апельсин” (2020) Ірини Цілик;
  • анімаційний фільм “Віктор Робот” (2020) Анатолія Лавренішина.

 

 

 

Перейти до вмісту