Ви тут:
Медицина Суспільство 

Сьогодні відзначається Всесвітній день надання першої медичної допомоги

Сьогодні відзначається Всесвітній день надання першої медичної допомоги

11 вересня 2021 року – Всесвітній день надання першої медичної допомоги, що відзначається щорічно у другу суботу вересня.

Перша медична допомога при раптовому захворюванні або нещасному випадку є найбільш дієвою протягом так званої «золотої години», а в критичних станах – в перші п’ять хвилин. В цей час компенсаторні функції організму постраждалого максимальні, а надання першої медичної допомоги є найбільш ефективним та попереджує розвиток ускладнень. Будь хто може опинитися на місці такої події та виграти час до приїзду бригади екстреної медичної допомоги у разі готовності надати пацієнту домедичну допомогу.

Про це розповіла заступник  головного лікаря з організаційно-методичної роботи СЕМД №1 КП «ПОЦ ЕМД та МК ПОР» Лариса Мирошниченко,.

Розпорядженням КМУ № 383-р ухвалена Концепція розвитку екстреної медичної допомоги в Україні, яка серед багатьох завдань передбачає обов’язкове навчання навичкам першої допомоги та сертифікацію представників тих професій, де законом таке вміння визначене як обов’язок: поліцейські, рятувальники, водії громадського транспорту, окремі категорії працівників соціальної сфери, їн. Проте, це можуть бути й інші громадяни, які пройшли відповідне навчання й отримали сертифікат екстреного медичного реагувальника.

Полтавський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф проводить курси домедичної допомоги вже протягом восьми років у навчально-тренувальних відділах підготовки. Це теоретичні курси за програмами, затвердженими МОЗ України, та практичні заняття, що відпрацьовуються на сучасному оснащенні для демонстрації та тренування.

В рамках Концепції розвитку екстреної медичної допомоги Уряд своєю постановою № 425 спрямував кошти на Державний пілотний проект у 2019-2020 роках в шести регіонах, до яких увійшла Полтавщина. Це дозволило системі екстреної медичної допомоги області повністю оновити парк спеціалізованих санітарних автомобілів, провести технічне переоснащення оперативно-диспетчерської служби та здійснити підключення до Всеукраїнської інформаційно-аналітичної системи «Central-103»; закупити сучасне оснащення для демонстрації та тренування для навчально-тренувальних відділів підготовки Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. 

Навчатися надавати першу домедичну допомогу варто не лише задля волонтерської діяльності, а й заради власної безпеки та збереження життя своїх близьких. Боротьба за людське життя триває щодня і для його порятунку інколи достатньо вчасної допомоги та впевненості в своїх діях.

 

Перейти до вмісту