Ви тут:
Суспільство Україна 

СБУ запобігла розкраданню 300 млн грн на закупівлі ноутбуків в українські школи

Кіберфахівці СБУ запобігли масштабному розкраданню державних коштів на урядовій програмі “Ноутбук – кожному вчителю”. Викрито зловмисників, які намагалися організувати механізм “відкатів” при закупівлі близько 60 тис. ноутбуків. Завдяки скоординованим діям СБУ, Міністерства цифрової трансформації та Міністерства освіти вдалося запобігти збиткам державного бюджету на 300 млн грн.

Про це заявив т.в.о. начальника Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк на брифінгу в Кабінеті міністрів України.

«Ми отримали інформацію про наміри організувати велику корупційну схему при реалізації державної урядової програми «Ноутбук кожному вчителю». Окремі особи хотіли забезпечити протиправну змову учасників ІT ринку та заявляли при цьому, що вони нібито уповноважені на це керівництвом Міністерства цифрової трансформації України. СБУ розкрила всі деталі “схеми”. Сума афери становила б 30% “відкатів” від субвенції, а це – близько 300 мільйонів гривень. За ці кошти можна було б придбати ще тисячі ноутбуків вчителям”, ‒ підкреслив Ілля Вітюк.


За словами керівника кібердепартаменту СБУ, співробітники спецслужби попередили про схему Міністерство цифрової трансформації та Міністерство освіти України, які займаються цією субвенцією.

“Разом ми провели нараду, на яку запросили учасників ринку, а це близько 30 ІТ компаній. Ми розвіяли міф, що дану схему “кришує” Мінцифри, і сказали фірмам відмовитися від злочинних планів, поки не пізно. Ми попередили їх, що “відкати” неприпустимі, і якщо хтось піде на порушення закону, то реакція буде швидкою та жорсткою”, ‒ наголосив Ілля Вітюк.

До втручання спецслужби українські бізнесмени готові були пристати на злочинні вимоги зловмисників. “Наразі всі тендери відправлені на додаткову експертизу”, ‒ пояснив Ілля Вітюк.

Зважаючи, що урядова програма “Ноутбук кожному вчителю” – це державна субвенція у розмірі 980 млн грн на придбання ноутбуків для учителів з різних регіонів України, 30% “відкатів” означало б збитки державі на понад 300 млн грн. 

Перейти до вмісту