Ви тут:
Прес-релізи Суспільство Україна 

На здобуття премії імені В’ячеслава Чорновола подали 15 робіт, – Держкомтелерадіо

На здобуття премії імені В’ячеслава Чорновола подали 15 робіт, – Держкомтелерадіо

Держкомтелерадіо оприлюднив список творів, що надійшли на здобуття премії імені В’ячеслава Чорновола за кращу роботу в галузі журналістики в 2021 році. Загалом надійшло 15 творів.

Це переважно книги, що вийшли друком у видавництвах Києва, Чернівців, Кам’янця-Подільського, Гадяча, публікації у ЗМІ, а також один документальний фільм, один мультимедійний просвітницько-публіцистичний проект, що вийшов в ефір на Ютуб-каналі і серія блогерських публікацій одного автора.

За премію змагатимуться журналісти, письменники, науковці. Автори у своїх творах висвітлюють та осмислюють події далекої давнини та сучасної історії України. Зокрема, антична доба історії України досліджується у фільмі «Олександр Македонський: одруження на Азії» (керівник проекту – Валерій Бебик). Книга науковця Сергія Пєткова «Чотири столиці Давньої Русі» розповідає про середньовічні часи європейського континенту.

Історичні витоки російської агресії проти України, основні причини та наслідки чисельних війн Володимиро-Суздальського князівства – Московського князівства – Російської імперії – Російської Федерації проти України досліджує журналістка Світлана Чорна. До її книги «Українська церква і московські міфи» увійшли інтерв’ю з відомими істориками, політологами, археологами, що позиціонують Росію як державу-агресора і спонсора міжнародного тероризму

Письменник, публіцист Михайло Скорик досліджує долі студентів факультету журналістики КНУ ім. Т.Шевченка, які виступили на захист свого викладача М.М. Шестопала, звинуваченого у 1965 році в українському буржуазному націоналізмі та звільненого від викладання (книга «На пожарищі власного серця. Студентський бунт – рік 1965»).

Висунута на здобуття премії книга Алли Ковтун «Сальдо великих грошей» написана у рідкісному жанрі фінансової публіцистики. Авторка досліджує становлення фінансової і економічної незалежності України, яку забезпечують матеріальні речі: ВВП, стабільність національної валюти, промислові товари тощо. У книзі надано інтерв’ю з Віктором Ющенком, Юрієм Єхануровим, Олександром Пасхавером та іншими експертами, свідками і учасниками подій 90-х років. Вони аналізують перші роки відновлення незалежності України та відверто говорять про допущені помилки.

Журналіст, письменник, редактор газети «Часопис Донеччина» Ігор Зоц у висунутій на здобуття премії книзі «Донбасія» розповідає про видатних донеччан, які протягом десятиліть уособлювали українське коріння краю. Ця книга руйнує міфи російської пропаганди про Донбас і його мешканців.

Усі роботи, що надійшли на здобуття премії, передані на розгляд членів комітету з премії імені В. Чорновола. З повним переліком висунутих на здобуття премії робіт можна ознайомитись на сайті Держкомтелерадіо.

Нагадаємо, що премія імені В’ячеслава Чорновола за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики присуджується щороку, починаючи з 2014 року, за твори, що сприяють утвердженню історичної пам’яті народу, його національній свідомості та самобутності. Премія присуджується до дня народження В’ячеслава Чорновола – 24 грудня у розмірі 20 тисяч гривень.

Перейти до вмісту