Ви тут:
Суспільство Україна 

На Черкащині сімейна лікарка підробляла COVID-сертифікати без вакцинації

​​Сімейна лікарка спільно зі знайомою пропонували громадянам отримати міжнародний сертифікат про вакцинацію від COVID-19 без проходження такої процедури. Втім, до електронних реєстрів медпрацівниця вносила дані клієнтів з помилками.

“Несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в державних автоматизованих системах, викрили працівники відділу протидії кіберзлочинам в Черкаській області спільно зі слідчими Черкаського районного управління поліції та представниками Мінцифри”, – повідомили у Кіберполіції.

Схему виготовлення підроблених сертифікатів організувала 32-річна лікарка сімейної медицини спільно зі своєю 48-річною знайомою, яка виконувала роль посередниці. Фігурантки у месенджерах пропонували громадянам отримати міжнародний сертифікат без проходження вакцинації від Covid-19. За 5 тисяч гривень медпрацівниця обіцяла внести відомості про нібито проведену вакцинацію до відповідних електронних реєстрів. Однак жінка цілеспрямовано робила помилки під час внесення даних клієнтів. Внаслідок цього медична довідка не генерувалася у застосунку «Дія», натомість медпрацівниця видавала паперові Covid-сертифікати, завірені власною печаткою.

В оселях правопорушниць та у кабінеті лікарки працівники поліції провели санкціоновані обшуки. За результатами вилучено печатки, копії документів та медичних декларацій, банківські картки, мобільні телефони та оформлені COVID-сертифікати.

Наразі правоохоронці встановлюють осіб, які скористалися послугами фігурантів.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 362 (Несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в комп’ютерах, автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до шести років позбавлення волі з позбавленням права займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Тривають слідчі дії.

Перейти до вмісту