Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Музейники з Біликів і Горішніх Плавнів взяли участь у всеукраїнському семінарі Інституту нацпам’яті

Музейники з Біликів і Горішніх Плавнів взяли участь у всеукраїнському семінарі Інституту нацпамяті

Днями у місті Шепетівка на Хмельниччині Інститут нацпам’яті спільно з місцевим музеєм організував всеукраїнський семінар для музейних працівників «Сучасний музей та його роль у суспільстві як інституції пам`яті». У ньому з ініціативи Полтавського офісу Північно-східного відділу УІНП взяли участь і представники місцевих сільських і міських комунальних музеїв  Полтавщини, а саме Біликів і Горішніх Плавнів.

Зокрема, досвід своїх колег з усієї України вивчали директор комунальної установи «Білицький краєзнавчий музей» Білицької селищної ради Полтавського району Євгеній Калашник, директорка  комунальної установи «Краєзнавчий музей міста Горішні Плавні» Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Марина Безсмольна та її заступниця з наукової роботи Катерина Ткаченко.

«Участь представників саме цих музеїв є важливою, адже ті експозиції музею у Біликах, що стосуються угорського комуніста і письменника Мате Залки потребують переосмислення. Також і музей Горішніх Плавнів міг би бути одною із місцевих просвітницьких інституцій з пояснення злочинної сутності комуністичного режиму, оскільки досі певна частина містян ностальгує за незаконною колишньою комуністичною назвою «Комсомольськ», – вважають у Полтавському офісі Північно-східного відділу УІНП.

Захід відбувся на базі Музею пропаганди, колишньому музеї Островського, яскравого прикладу того, як працювала совєтська пропаганда.

Керівник Центрального міжрегіонального відділу УІНП, кандидат історичних наук Богдан Галайко обговорив з присутніми тематику декомунізації в Україні, мотиваційні та правові підстави, регіональні особливості очищення публічного простору від спадщини совєтського комуністичного режиму. Окремо було наголошено на важливості проведення сьогодні декомунізації свідомості громадян нашої держави та ролі музейників у цій роботі.

До обговорення пропонувалися понад десять тем, актуальних для сучасного українського музейницького загалу: «Музей та його місія у сучасному суспільстві» від Анастасії Чередниченко, «Декомунізація в Україні. Мотиваційні й правові засади та регіональні особливості очищення публічного простору від комуністичного спадку» від співробітників УІНП та інші.

Було презентовано успішний досвід створення експозиції та реекспозицій на прикладі Національного музею Революції Гідності, меморіального заповідника «Биківнянські могили» й музею «Територія терору».

Полтавський офіс Північно-східного відділу УІНП

Перейти до вмісту