Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Меморіальна дошка Лесі Українці та Михайлові Драгоманову подарована Гадячу доброчинцями Полтавщини

Меморіальна дошка Лесі Українці та Михайлові Драгоманову подарована Гадячу доброчинцями Полтавщини

До 30-ї річниці Незалежності України полтавські благодійники передали Гадячу меморіальну дошку з нагоди 160-ліття Гадяцької публічної бібліотеки, 150-річного ювілею від дня народження геніальної української поетки, зачинательки національного й жіночого рухів Лесі Українки, чиїм ім’ям названа книгозбірня, та 180-річчя від дня народження фундатора бібліотеки в Гетьманській столиці Михайла Драгоманова.

Меморіальна дошка на ознаку вшанування цих видатних подій і постатей національної історії, культури, духовності буде відкрита цьогоріч у вересні на чолі Гадяцької публічної бібліотеки імені Лесі Українки – однієї з найстаріших книгозбірень України. З архівної світлини на меморіальній дошці викарбувано зображення давньої будівлі публічної бібліотеки в Гадячі, яка не збереглася до сьогоднішніх днів.

На честь ювілеїв заснування Гадяцької публічної книгозбірні, народження Лесі Українки, чиє ім’я має бібліотека, та її ініціатора Михайла Драгоманова меморіальна дошка виготовлена за сприяння Світової Федерації Українських Жіночих Організацій. Меморіальну дошку містові над Пслом подарували засновники Міжнародного проєкту вшанування пам’яті великих українців і значущих національних подій – заслужена працівниця культури України, членкиня Національної спілки журналістів України та редакційної колегії журналу «Українка в світі» СФУЖО Валентина Шемчук і кавалер ордена «За заслуги», художник, гравер Вадим Голобородов. На впровадження багаторічного проєкту полтавських доброчинців меморіальними дошками в Україні і світі ввічнено пам’ять Тараса Шевченка, Лесі Українки, Миколи Дмитрієва, Олени Пчілки, Давида Гурамішвілі, Олександра Кулика, співвітчизників-жертв Голодомору 1932–1933 років в Україні, героїв російсько-української війни.

Перейти до вмісту