Ви тут:
Суспільство ТОП-новина Україна 

Інфодемія: Як Кремль сприяє поширенню COVID-19 в Україні

Інфодемія: Як Кремль сприяє поширенню COVID-19 в Україні

Головна інформаційна мішень Кремля в Україні — люди, які сумніваються у вітчизняній медицині й доцільності вакцинації. Наслідки ми спостерігаємо вже сьогодні: Україна готується віддавати невикористані вакцини іншим країнам. Тоді як на українців насувається нова хвиля пандемії, а 20 регіонів та Київ — уже за кілька кроків до карантину.

Про це йдеться дослідженні Центру стратегічних комунікацій

У лютому 2020 року Всесвітня організація охорони здоров’я вперше заявила про інфодемію — стрімке зростання неправдивої та маніпулятивної інформації про COVID-19. Як у світі, так і в Україні вона характеризувалася великою кількістю конспірологічних теорій, маніпуляцій та фейків про способи лікування тощо.

Це різке зростання сталося не само собою. За оцінкою Оксфордського інституту інтернету, за 92% дезінформації про ковід у 2020 році відповідали Росія і Китай. Як зазначив на міжнародному форумі YES минулого тижня президент України Володимир Зеленський, «у нас з’явилися мільйони вакцин, але раптом зникли мільйони охочих. Бо хтось витратив мільйони на пропаганду як всередині нашої країни, так і ззовні».

В Україні за рік з березня 2020 по березень 2021 року зафіксували декілька груп російських наративів, націлених на ослаблення захисту від ковіду. Деякі з них — спільні для всього світу, окремі — скеровані саме на Україну.

Результат — більше половини дорослих українців не планують вакцинуватися від ковіду в найближчій перспективі. Найбільше людей стримують переконання, що вакцини ще недостатньо перевірені та можуть мати побічні ефекти. 

Детально про те, як насправді працюють вакцини і як навколо цього створюються фейки, можна дізнатись з матеріалів фактчекерів, які постійно звіряють всі можливі побоювання з достовірною реальністю.

А ми розберемось, як спрацювали телевізійні новини, анонімні Telegram-канали, політики і церква.

Десятки наративів для підриву довіри

За період з березня 2020 до березня 2021 в українському інформаційному полі активно поширювались 5 основних груп дезінформаційних наративів — необґрунтованих тверджень, складених у цілісні неправдиві історії.

Кінцева мета кожного з них — ослабити держави, зробити їх вразливішими для зовнішнього впливу, посилити недовіру і пересварити тих, хто здатен спільними зусиллями чинити спротив шкідливому впливу.

І хоч не всі наративи вигадані саме зловмисниками, останні активно використовують їх у своїх інтересах.

Присутні в Україні наративи відстежив координаційний Хаб з протидії дезінформації — громадська платформа, створена 2019 року для протидії безпрецедентним російським дезінформаційним атакам.

Дані для аналізу надали Інтерньюз-Україна, Інститут демократії ім. Пилипа Орлика, Громадянська мережа ОПОРА, Український кризовий медіа центр, «По той бік новин», Детектор медіа, VoxCheck, Український інститут медіа та комунікації, ТЕКСТИ.org.ua, DFRLab (проект цифрової експертизи провідного американського аналітичного центру Atlantic Council) та представництво Європейського Союзу в Україні.

Отже, якою дезінформацією агресор бив по українському суспільству?

1. Конспірологічні теорії

Це — брехня світового масштабу, яка активно і швидко поширюється в різних країнах, в тому числі й в Україні. Найбільш популярні наративи цієї групи такі:

  • Коронавірус — це вигадка, а міжнародні структури, що говорять про небезпеку вірусу, наживатимуться на українцях.
  • Коронавірус — це всесвітня змова.
  • Коронавірус — це спроба урядів контролювати населення і зменшити його кількість.
  • Коронавірус розповсюджується через технологію 5G.
  • Білл Гейтс хоче чіпувати людей, щоб контролювати їх.

2. Неправдиві наративи, спрямовані на дискредитацію України як держави та української системи охорони здоров’я

Поширюються здебільшого через проросійські медіа та проросійські політичні сили:

  • Україна не здатна захистити своїх людей від пандемії.
  • Україна не може надати вакцину своїм громадянам.
  • На українцях «тестуватимуть» вакцину.
  • Україна мала б використовувати російську вакцину Sputnik V, але «зовнішнє управління» не дає їй це зробити.
  • Реформа охорони здоров’я неефективна/провалилася.
  • «Соросята» втручаються в охорону здоров’я.
  • Західне лобі резервує Україну як ринок для власних вакцин.
  • Українська вакцина — лише піар перед виборами.
  • Українська влада маніпулює коронавірусною статистикою.

3. Неправдиві антивакцинальні наративи

  • Уряд хоче всіх «заколоти» неякісною вакциною.
  • Політики/чиновники не говорять всієї правди про вакцину.
  • «Ковішилд» неякісний, від нього відмовилися навіть африканські країни.
  • Вакцина спричиняє «мутації».
  • Вакцина загрожує здоров’ю та життю, тому медики активно відмовляються від вакцинування.
  • Вакцинацією від COVID-19 будуть контролювати населення.

4. Неправдиві наративи щодо лікування коронавірусу

  • Маски/антисептики/безконтактні термометри не допомагають/шкодять.
  • Якщо людина перехворіла, у неї є імунітет.
  • ПЛР-тести не призначені для визначення вірусу і є хибними.
  • Низка фейкових методів лікування та профілактики коронавірусу (парами горілки, настоянками, дихальними вправами чи полосканням водою тощо).

5. Неправдиві дискримінаційні наративи

  • Коронавірус створений штучно китайцями.
  • «Китайський коронавірус».

Де поширюють брехню

Дезінформація щодо пандемії найбільш стрімко поширювалась у соціальних мережах та месенджерах — Facebook, Instagram, YouTube, Viber, Telegram тощо. 

Детально про те, як працюють спеціальні російські мережі інформаційного впливу, розповідають звіти Facebook, який регулярно їх відстежує і закриває, та журналістські розслідування

Частину фейкових повідомлень створюють та поширюють і українські блогери, які заперечують небезпеку чи існування вірусу взагалі, та принципові противники щеплень.

Важливим і наймасовішим каналом поширення дезінформації виступило телебачення. Там дезінформація про COVID-19 лунала від політиків, експертів, а також у неякісних новинних сюжетах.

Хто і як допомагає Кремлю

Згідно з аналітичним звітом Групи з аналізу гібридних загроз Українського кризового медіа-центру, на початку 2021 року, особливо у січні та лютому, агенти впливу Кремля в Україні:

  • інтенсивно працювали над підривом імунізації;
  • таргетували всі вакцини, окрім російської, недоліки якої замовчували;
  • вживали активних заходів для постачання російського Sputnik’а V в Україну;
  • підривали довіру до системи охорони здоров’я;
  • використали вакцинацію для просування ключових наративів Кремля про «зовнішнє управління» та «русофобію» в Україні.

Один з основних напрямів російських інформаційних операцій, спрямованих проти вакцинації, — це підтримка відмови від щеплень як такої. При цьому Кремль не є безпосередньо джерелом проблеми. Натомість російська влада робить ставку на підтримку і розкручування вже наявних у суспільстві тем, що провокують розбрат.

Окрім традиційних теорій змови, не останню роль у підриві кампанії з вакцинації зіграла УПЦ МП. З усіх конфесій, масово представлених в Україні, саме Московський патріархат із самого початку найбільш агресивно виступав проти вакцинації.

МП розгорнув кампанію проти «примусової вакцинації», дезінформуючи вірян про небезпеку імунізації та нібито примусовий її характер.

Підтримка відмови від вакцинації загалом була лише одним з аспектів інформаційних кампаній Кремля та його агентів впливу, спрямованих на зрив імунізації населення. Суттєво більшу вагу мали два взаємопов’язані процеси — дискредитація західних вакцин та просування російської Sputnik V, невизнаної світом через недоведену ефективність і безпечність.

Атаки на систему охорони здоров’я є особливо небезпечними з погляду інформаційної безпеки, адже використовують традиційно низький рівень довіри до органів державної влади.

Саме на цю недовіру значною мірою робить ставку Кремль у своїх дезінформаційних кампаніях. В тому числі — для просування російської вакцини Sputnik V.

Флагманом таких операцій в Україні була проросійська політична партія ОПЗЖ. Голові її політради і куму російського президента Віктору Медведчуку раніше вже була оголошена підозра у держзраді.

Одним з активних промоутерів Sputnik’а V виступив і проросійський блогер Анатолій Шарій, також підозрюваний у держзраді.

Зрештою той факт, що вакцина Sputnik’а V так і не була зареєстрована в Україні, російські і проросійські джерела використали для чергових звинувачень української влади у «русофобії» та посилення наративів про «зовнішнє управління».

Як не допомагати Кремлю

Найперше — зберігати спокій. Більшість фейків поширюються саме тому, що лякають, змушують надміру тривожитись за себе, дітей, близьких і майбутнє, зменшують здатність мислити критично.

А далі — не поширювати неперевірене, а перевіряти — все, що лякає, викликає інші сильні емоції або посилається на ненадійні джерела. Звіряти інформацію з офіційними джерелами, українськими та міжнародними.

І в жодному разі не довіряти російським і проросійським джерелам: агресор ніколи не обмежується танками — в інформаційному просторі теж війна. А наша обізнаність з його методами є нашим захистом від поразки.

Перейти до вмісту