Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Бюро правової допомоги Полтавщини – ефективний людино-орієнтований сервіс для громадян

1 вересня 2016 року по всій Україні запрацювали бюро правової допомоги.

Наразі на Полтавщині успішно діють 24 бюро правової допомоги.  За досить  короткий проміжок часу вони стали точками доступу до правової допомоги для жителів найвіддаленіших сіл та містечок нашої держави, провідниками у світ прав людини, надійними інструментами правового захисту для громадян, а також отримали довіру від клієнтів  та напрацювали  авторитет серед партнерів.  

Основними завданнями бюро правової допомоги є:

  • правопросвітництво у територіальних громадах;
  • надання безоплатної первинної правової допомоги – правової інформації та консультацій;
  • забезпечення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги (представництво інтересів в суді) вразливих категорій громадян;
  • забезпечення доступу до електронних сервісів Міністерства юстиції.
  • звернувшись до бюро правової допомоги, кожен мешканець територіальної громади може отримати безкоштовні консультації з правових питань та скористатися електронними сервісами Мін’юсту.

За п’ять років роботи бюро правової допомоги стали невід’ємною  складовою життя громади, адже працівники бюро, окрім надання консультацій та здійснення представництва, активно працюють над підвищенням правової обізнаності громадян. Організовують та проводять правопросвітницькі заходи, круглі столи, надають методичну допомогу органам місцевого самоврядування та багато іншого.

Крім того, надаючи громадянам юридичні консультації, складаючи документи процесуального характеру та представляючи їх інтереси у суді фахівці бюро правової допомоги Полтавщини сприяють виробленню у громадян практики використання правових інструментів для вирішення своїх життєвих питань.

Перші п’ять років роботи бюро правової допомоги Полтавщини засвідчили  їх ефективність, важливість та необхідність для усіх українців

Що стосується особливостей роботи бюро правової допомоги області слід зазначити, що на Полтавщині напрацьований власний, багаторічний, ефективний та ідентичний досвід прийняття Програм правової освіти в області. Також напрацьований власний, дієвий механізм взаємодії всіх відповідальних виконавців програми та здійснюється відповідний моніторинг виконання програми та контроль за використанням коштів на реалізацію Програми.

 

Проте, одним із найважливіших  особливостей роботи бюро правової допомоги Полтавщини  є людино-орієнтовнаний сервіс, адже кожного дня до нас приходять звичайні пересічні громадяни, яких наші фахівці не лише проконсультують, складуть документи, представлять інтереси в суді, а й просто вислухають та допоможуть.  Адже саме ці осередки безоплатної правової допомоги перебувають найближче до людини і її нагальних правових проблем та питань. 

Саме у цьому найбільша цінність бюро правової допомоги – у близькості до конкретної людини, у допомозі в потрібний час!

Що стосується роботи бюро правової допомоги, то за роки діяльності первинну правову допомогу у вигляді консультацій та правової інформації отримали понад 100 000 жителів Полтавщини.

За п’ять років діяльності бюро правової допомоги вторинну правову допомогу отримали понад 8 300 жителів області. У 5 483  випадках це представництво здійснювали адвокати, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, а у 4 470 – інтереси громадян у суді або перед іншими органами представляли штатні юристи бюро.

Скористатися послугами фахівців системи безоплатної правової допомоги громадяни можуть не лише завітавши до бюро правової допомоги, але й відвідавши консультаційні доступу до безоплатної правової допомоги.

За роки діяльності бюро правової допомоги Полтавщини діяло  4 470  таких пунктів, де консультації отримали понад 21 000 громадян.

Важливим напрямком забезпечення доступу до безоплатної правової допомоги є надання адресної допомоги громадянам, які за станом здоров’я не можуть самостійно відвідати бюро. З моменту створення бюро правової допомоги такою послугою скористалися  понад 200  осіб.

Прикладом дієвості бюро правової допомоги є понад 5 000 успішних справ, в яких рішення були прийняті на користь клієнтів.

Одним із пріоритетним завдань фахівців бюро безоплатної правової допомоги Полтавщини є здійснення правопросвітництва у регіоні. З цією метою проводилася значна робота щодо інформування громадян про їх права, можливості їх реалізації та захисту, у тому числі і завдяки системі БПД. За роки створення бюро правової допомоги проведено понад 10 000 заходів.

Значну увагу приділяли інформуванню про основні права людини та громадянина, алгоритми їх реалізації та захисту у засобах масової інформації. Так, фахівцями бюро правової допомоги здійснено майже 14 500 виступів.

Орієнтуючись на правові потреби громадян фахівці бюро правової допомоги приділяли значну увагу самоосвіті громадян. З цією метою розроблено понад  600 брошур та  буклетів з актуальних правових питань.

Таку масштабну роботу самотужки важко провести, тому представники бюро правової допомоги налагодили співпрацю із понад 400 партнерами, з якими уклали відповідні угоди про співпрацю, проводять спільну просвітницьку роботу, підписують меморандуми про співпрацю, створюють пункти доступу до БПД, проводять спільну діяльність, яка спрямована на захист прав людей у регіоні. Серед партнерів представники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, центрів зайнятості, органів пробації, правоохоронних органів, навчальних закладів, громадських організацій, засобів масової інформації.

З моменту створення бюро правової допомоги спільно з органами місцевого самоврядування області фахівці бюро стали ініціаторами прийняття  201  Програми правової освіти. Програмами  було передбачено виділення коштів за весь  період  їх дії у сумі  2 782 255 грн. на основні заходи програм.  Наразі за ініціативи фахівців місцевих центрів Полтавської області прийнято 49 програм в ОТГ.

Важливим елементом у реалізації програм правової освіти та правової допомоги є налагодження ефективної співпраці з виконавцями окремих пунктів програми, що дозволяє організаційно та методично впливати на реалізацію положень відповідних програм та використовувати їхні можливості для поглиблення правової освіти населення.

Якщо говорити про роботу бюро правової допомоги з моменту створення до сьогодення, то слід зазначити, що наразі зросла їх роль у житті громад області, довіра до працівників системи. Як результат кількість клієнтів, партнерів, правопросвітницьких  значно збільшується.  Крім того, представники бюро правової допомоги Полтавщини  долучені до реалізації проєкту програма «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство України». Захист прав власників земель, землекористувачів та територіальних громад, роз’яснення громадянам механізмів і процедур, як користуватися і розпоряджатися своєю землею, гарантування допомоги в судовому захисті порушених прав та протидії рейдерському захопленню земельних ділянок – це мета нашої діяльності у межах проєкту.

У рамках реалізації такого проекту на Полтавщині фахівцями системи БПД області з липня по червень 2021 року проведено більше 1 000 заходів з роз’яснення земельних питань жителям області, учасниками яких стали понад 7 000 осіб. До місцевих центрів, бюро правової допомоги, під час виїзного та онлайн консультувань звернулося понад 3 000 осіб, яким було надано  більше ніж 3 000 консультацій з земельних питань. Також  понад 2 000  осіб отримали письмову консультацію з земельних питань від фахівців місцевих центрів та бюро правової допомоги Полтавщини.  52 клієнти звернулися за отримання безоплатної вторинної правової допомоги (представлення інтересів у суді та складання документів процесуального характеру). Задля підвищення якості наданої правової допомоги здійснено моніторинг 447 письмових консультацій з земельних питань.

Крім того, в області ведеться активна робота щодо інформування про проєкт з відновного правосуддя для неповнолітніх.

Забезпечити захист прав громадян означає забезпечити доступ до правосуддя. Дуже важливо враховувати потреби населення, адже це дозволяє змінювати підходи до роботи, шукати більш ефективні та дієві задля того, щоб вирішувати правові проблеми жителів області.

Впровадження розгалуженої мережі бюро правової допомоги, дозволило створити справді рівні можливості доступу людей до права і правосуддя для найбільш соціально вразливих категорій громадян внаслідок запровадження виключного права адвокатів на представництво в суді та браку адвокатів у сільській місцевості та малих містах; наблизити правові послуги до кожної територіальної громади.

Бюро правової допомоги Полтавщини – Ваші надійні помічники у захисті Ваших прав!

Перейти до вмісту