Ви тут:
Суспільство 

21 вересня – Різдво Пресвятої Богородиці, або Друга Пречиста: традиції і заборони свята

21 вересня – Різдво Пресвятої Богородиці, або Друга Пречиста: традиції і заборони свята

У вівторок, 21 вересня, віряни відзначають Різдво Пресвятої Богородиці. Це одне з найважливіших свят для християн. 

Свято має й інші назви: “Друга Пречиста”, “Осеніни”, “Оспожинки”.

Згідно з переказами, Діва Марія народилася в родині праведних Йоакима та Анни – немолодого подружжя, яке тривалий час залишалося бездітними. У певний момент це стало викликати докори з боку інших мешканців Єрусалиму. Найжорстокіші слова Йоаким почув, коли прийшов в храм принести жертву за Мойсеєвим законом. Первосвященник відмовився прийняти її, сказавши: “Ти не створив потомства Ізраїлю”.

Цей докір так боляче поранив Йоакима, що він не повернувся з храму додому, а сховався в горах, де пастухи охороняли його стада (батьки Діви Марії були заможними людьми). Там він і почув слова ангела, який сказав: “Бог милостиво прийняв твої молитви. Дружина твоя Анна зачне і народить дочку, яку весь світ буде шанувати”. І ця обіцянка справдилася, пише maximum.fm.

Саме з цього дня починається цикл релігійних свят. Вперше відзначати свято почали в V столітті. У X столітті з’явилися ікони, присвячені Пресвятій Богородиці.

Традиції свята

На Різдво Пресвятої Богородиці прийнято заготовляти калину: в народі вважалося, що “як вип’єш калину на Пречисту, від усякої хвороби будеш чистий”.

У цей день особлива увага приділялася благодійності: вважалося, що якщо жінка обдарує в цей день незаможних – Богородиця подарує їй достаток в будинку. Господині здавна накривали пишні столи на честь свята, пригощали стравами жебраків і нужденних.

Жінки, які чекають дитину, здійснювали обряди: виходили на гору, щоб молитися Діві Марії про легкі пологи, а потім спалювали сплетені заздалегідь вінки – прощалися з безтурботною юністю.

Також було прийнято вмиватися річковою водою – люди вірили, що вона має цілющу силу.

Селяни 21 вересня проводжали осінь – пекли короваї, жінки виходили на річку і водили хороводи навколо найстаршої за віком дівчини. Вважалося, що такий обряд гарантує хороший урожай в наступному році.

Що не можна робити у цей день

Особливих церковних заборон у свято немає, але прийнято дотримуватися таких обмежень:

Не займайтеся важкою фізичною працею: залиште на потім роботу по дому, в саду і городі.

Коли ви сядете всією сім’єю за стіл, на підлогу не можна змітати крихти. Якщо після їжі залишався хліб – віддайте його домашнім тваринам.

Не можна також сваритися з близькими і конфліктувати з оточуючими (якщо ситуація близька до критичної, спробуйте вирішити будь-які спірні моменти мирним шляхом).

На Різдво Пресвятої Богородиці у вас повинні бути чисті помисли. Не підвищуйте голос на близьких людей – це гріх. Також не можна бажати іншій людині зла або думати про когось погано.

Фото: pexels

Перейти до вмісту