Ви тут:
Спорт Суспільство 

«Золотий» антирекорд: завершилися Літня Олімпіада у Токіо

У столиці Японії завершилася офіційна церемонія закриття XXXII літніх Олімпійських ігор.

Урочиста подія відбулася на 68-тисячному Національному стадіоні Токіо.

Нагадаємо, токійська Олімпіада мала відбутися 2020-го, але через пандемію її перенесли на рік. При цьому назву «Олімпіада-2020» організатори вирішили залишити. Через зростання випадків зараження коронавірусом спортивні споруди під час Ігор у Токіо та трьох сусідніх префектурах Тіба, Канагава і Сайтама заповнені не були. Таке рішення прийняли оргкомітет Олімпіади, МОК та міська влада японської столиці.

Під час церемонії закриття на трибунах Національного стадіону були присутні лише представники міжнародного і національних олімпійських комітетів, а також офіційні особи, спонсори, журналісти.

Державний прапор України на Параді націй довірили нести володарці двох олімпійських нагород у веслуванні на байдарках і каное Людмилі Лузан.

Літні Олімпійські ігри в Токіо-2020 Україна завершила з 19 медалями. В активі наших олімпійців лише одне золото (найменший результат починаючи з 1996 року, коли Україна вперше взяла участь у літніх ОІ, – прим.автора), 6 срібних медалей та 12 бронзових. За кількістю здобутих медалей наша країна увійшла в топ-20 Олімпіади, хоча за прийнятнішим медальним заліком, який рахують “за золотом”, ми тільки 43-ті.

Єдине золото в греко-римській боротьбі в категорії до 87 кг здобув Жан Беленюк.

Срібні медалі здобули плавець Михайло Романчук на дистанції 1 500 м, борець греко-римського стилю в категорії до 67 кг Парвіз Насібов, каратистка Анжеліка Терлюга в категорії до 55 кг, каноїстки Людмила Лузан і Анастасія Четверікова на дистанції 500 м на каное, боксер Олександр Хижняк у категорії до 75 кг, а також Олена Старікова в жіночому спринті на велотреку.

Бронзу принесли Україні дзюдоїстка Дар’я Білодід у категорії до 48 кг, фехтувальник Ігор Рейзлін у змаганнях шпажистів, Олена Костевич і Олег Омельчук у стрільбі із пневматичного пістолета, тенісистка Еліна Світоліна, плавець Михайло Романчук на дистанції 800 м вільним стилем, каратист Станіслав Горуна у вазі до 75 кг, борчині Алла Черкасова в категорії до 68 кг і Ірина Коляденко в категорії до 62 кг, дует і групи в артистичному плаванні, каноїстка Людмила Лузан в одиночці на дистанції 200 м, а також легкоатлетка Ярослава Магучіх у стрибках у висоту.

Варто відзначити, що 19 медалей – це повторення результату України на Олімпіаді, що відбулася в Лондоні-2012, де після кількох дискваліфікацій через допінг у нас залишилося 5 золотих, 4 срібних і 10 бронзових медалей. І цей результат є набагато кращим, ніж був у Ріо-2016, коли ми мали 2 золотих, 5 срібних і 4 бронзових медалі.

Слід зазначити, що серед представників Полтавщини нагороди Олімпіади-2020 у Токіо отримали Жан Беленюк (золото), Людмила Лузан (срібло та бронза) та Олександр Хижняк (срібло).

Перейти до вмісту