Ви тут:
Кримінал Полтавщина Суспільство 

За два тижні на Полтавщині склали сотню протоколів на нетверезих водіїв

З початку реалізації профілактичних заходів “Безпечні автомобільні дороги”, стартували 20 липня, правоохоронці склали 100 протоколів на нетверезих водіїв.

Як повідомив заступник начальника поліції Полтавщини Максим Ахрамєєв, серед порушників є такі, що сіли за кермо напідпитку не вперше:

“З-поміж сотні водіїв, відносно яких складені протоколи, 10 осіб вже притягувалися до адміністративної відповідальності за аналогічне правопорушення. Причому 2 з них порушили закон у цьому році вже втретє”.

Відповідно до ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення водіям, які сіли за кермо напідпитку вперше суд може призначити 17 тисяч гривень штрафу та позбавити права керування транспортними засобами на 1 рік.

Якщо протягом року автомобіліста вдруге притягнуть до адмінвідповідальності, за скоєне йому доведеться заплатити вже 34 тисячі гривень та забути про кермо на 3 роки (адже суд позбавить права керування). Окрім того, є вірогідність, що  транспортний засіб можуть за рішенням суду оплатно вилучити – реалізувати на аукціоні, а отримані кошти повернути власнику.

Якщо водій втретє порушить Закон і керуватиме автомобілем в стані алкогольного сп’яніння, штраф зросте до 51 тисячі гривень. Строк позбавлення права керування збільшиться до 10 років, а сам транспортний засіб конфіскують. Але цього разу вже безоплатно!

Слід зазначити, що ч. 2 та 3 ст. 130 КУпАП зі змінами передбачає альтернативу штрафним санаціям – адміністративний арешт, який суд може призначити з урахуванням майнового стану порушника. До 10 діб – за друге таке правопорушення, до 15 діб – якщо водій вже двічі потрапляв у «поле зору» правоохоронців.

За ДТП з постраждалими та загиблими захмелілий водій нестиме кримінальну відповідальність за статтею 286-1 Кримінального кодексу України – порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами в стані сп’яніння.

Зокрема, за автомобільну аварію з травмованими суд може призначити порушнику від 3 до 8 років ув’язнення. А за смертельне ДТП – засудити до 12 років позбавлення волі.

Окрім того, при призначенні покарання стан сп’яніння розглядатиметься як обтяжуюча обставина, що виключає можливість звільнення такого водія від кримінальної відповідальності. Йому не допоможуть ані дійове каяття, ані примирення з потерпілим.

Винуватець ДТП, що перебував у стані сп’яніння, не може розраховувати на звільнення від покарання з випробуванням, а також умовно-дострокове звільнення від відбування покарання за бездоганну поведінку та сумлінну працю. Крім того, винний не має права на повне звільнення від покарання Законом про амністію.

Перейти до вмісту