Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Які фрукти та ягоди потрібно їсти, а від чого краще відмовитися, – поради дієтолога

В Україні триває найрясніший сезон овочів і фруктів. Блогер та дієтолог Максим Погорілий розповів, чи можна вітамінізувати влітку організм на весь рік; які фрукти варто їсти, а від яких краще відмовитися; та чи є користь від консервації.

Про це пише health.nv.ua

— Чи можна вітамінізуватися за літо на місяці вперед?

— Вітаміни поділяються на дві великі групи. У фруктах, на жаль, знаходяться водорозчинні вітаміни. Вони буквально у нас тримаються три-чотири дні, а далі нам знову потрібно поповнювати їх запаси. Єдине, що нам дають фрукти надовго — це здоров’я, тому що організм устигає оновитися за той час, коли ми їмо багато фруктів та овочів. За літо можливо покращити своє здоров’я і таким чином бути більш готовим до осені та зими.

— А чи варто зараз якомога більше їсти фруктів, якщо в супермаркеті можна їх купити в будь-яку пору року?

— Я згоден із думкою, що не потрібно налягати, тому що ми не можемо накопичити корисні речовини. І, по-друге, якщо ми будемо переїдати фруктів, то ми дамо більше шкоди здоров’ю, ніж користі, тому що у фруктах величезна кількість фруктози. Я рахував, що пів кілограма фруктів дадуть вам приблизно половину денної норми фруктози, це десь 25, до 40 грамів, а денна норма — це максимум 50−80 грамів на день. Якщо ви перевищуєте цю норму, то суттєво підвищуєте ризики ожиріння, і погіршуєте роботу печінки.

— Чи варто суміщати кілька видів ягід і фруктів під час одного харчування?

— Так, це ідеальний варіант, тому що кожен фрукт має якийсь свій неповторний набір фітонутрієнтів [хімічних речовин, які захищають рослини від хвороб]. Якщо ви будете їсти фрукти після жирної їжі, тоді велика кількість жиророзчинних речовин, які також є у фруктах, засвоїться. Тому змішуйте, не бійтеся. Я додаю лохину або малину до свого вранішнього салату із олією, і отримую разів у 10 більше корисних речовин, ніж якби я їв фрукти просто так.

— Які справжні вітамінні «бомби» можна придбати просто зараз на базарі або в супермаркеті?

— Вибирайте найбільш темні, найбільш яскраві фрукти, тому що найбільш корисні антиоксиданти мають дуже яскраве забарвлення. Чим темніший фрукт, чим більш стійку пляму він залишає на вашій футболці, тим він корисніший. Вибирайте більш кислі фрукти, які мають менше цукру — в них менше фруктози. Вони дадуть вам менше калорій, ви зможете з’їсти їх більше. Але все залежить від конкретного фрукту. Найбільш темні, найбільш кислі і найбільш дикі – це головні три параметри, за якими треба вибирати фрукти.

— Чи варто заморожувати фрукти на зиму або ж консервувати їх?

— Будь-які корисні речовини, крім мінеральних речовин, руйнуються під час термообробки. Тому ідеальний варіант — це заморозити і потім з’їсти. Трошки гірший варіант — це розтерти з цукром і зберігати в холодильнику. І найгірший варіант — це зварити варення. Є, до речі, дослідження, які показують, що всі консервовані фрукти, на відміну від свіжих і заморожених, зменшують термін життя і збільшують ризики захворювань.

— Овочі і фрукти в усіляких пиріжках, штруделях, завиванках — це смачно, але не дуже корисно?

— У штруделях і завиванках — це точно не корисно. Якщо ви просто приготуєте будь-який фрукт, то в ньому залишиться від 40 до 60% водорозчинних вітамінів, а решта розвалиться. Якщо ви нагріли його ще раз, то ще половина знищилася. Тому їсти варто мінімально оброблені фрукти.

— Запечені яблука корисні?

— Яблука взагалі найменш вітамінний фрукт, який у нас є, разом з грушами. Тому зимою краще їсти імпортні фрукти: ківі, шарони, всі цитрусові. Вони дадуть вам в десятки разів більше вітамінів, ніж яблука. Запечені яблука дають вам пектин — це спеціальна розчинна клітковина, яка гарна для вашої бактерії, але дає неймовірно велику кількість цукру і фруктози. Я вважаю, що цей продукт, м’яко кажучи, не корисний.

— А наскільки корисний гранат?

— Корисний. У ньому багато хороших антиоксидантів. За кількістю вітамінів він дуже посередній, як не дивно. У чоловіків гранат може підвищувати кількість тестостерону, але його потрібно їсти декілька місяців і кожен день. Жінкам він також корисний — зменшує ризик раку грудей.

фото ілюстративне

Система Orphus