Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Як можна боротися зі стресом без таблеток, – поради фахівців

У сучасному світі люди постійно стикаються зі стресом – скажений ритм життя, завищені вимоги до себе, великий інформаційний потік, пандемія. Не дивно, що багато хто з нас просто не справляється з усіма проблемами і починає пропивати курс антидепресантів.

Однак, за словами психіатрів, подібні лікарські препарати часто призводять до серйозних побічних ефектів, що впливає на наше здоров’я. Боротися зі стресом і відчуттям тривоги без таблеток, пише newsyou.info

Перше, ніж відповісти на це питання, потрібно розібратися з тим, як вони працюють. Депресія у людини виникає через зниження в головному мозку рівня гормонів щастя – серотоніну, ендорфіну, дофаміну і окситоцину. Дія антидепресантів направлена на відновлення нормального рівня цих речовин.

Важливо пам’ятати, що подібні лікарські препарати виписуються тільки за призначенням лікаря, після постановки відповідного діагнозу.

Якщо ж ви час від часу відчуваєте втому, апатію або тривогу, не поспішайте в аптеку за таблетками. Замість цього краще зробіть свій раціон, додайте в нього кілька корисних продуктів – натуральних антидепресантів, які обов’язково покращать ваше самопочуття:

Риба і льняне масло

Останні дослідження показали, що продукти з високим вмістом омега-3, вважаються одними з кращих природних антидепресантів. Намагайтеся вживати в їжу, як мінімум, дві рибні страви в тиждень. Якщо ви не любите рибу, використовуйте оливкову або лляну олію замість соняшникової в якості заправки до салату – альтернативного джерела корисних жирів.

М’ясо, гречка, вівсянка

Продукти з високим вмістом вітамінів групи B регулюють метаболізм і зміцнюють імунітет, але найголовніше – знижують негативний вплив стресу на організм. Крім того, покращують настрій і зміцнюють нервову систему. Велика кількість вітаміну B9 або фолієвої кислоти міститься в зелені, тому щедро додавайте її в супи, салати, рагу. Вітамін B1 або тіамін міститься в свинині, гречці і вівсянці. Вітамін B12 потрапляє в наш організм разом з їжею тваринного походження, наприклад, м’ясом і яйцями.

Молочні продукти і фрукти

Також варто відзначити, що серотонін, один з основних гормонів щастя, виділяється з амінокислот – триптофану і глюкози. Триптофан міститься в молочних продуктах (особливо в сирі), фініках, зливі, інжир, томатах і чорному шоколаді. Глюкози багато у фруктах, овочах, ягодах і меді. Ви також можете допомагати організму виробляти власний триптофан: їжте більше м’яса, птиці (особливо індичку) і соєвого білка.

Морепродукти і капуста

Это интересно: Гинцбург объяснил, почему «Спутник V» обеспечивает более сильный иммунитет
Морепродукти і хрестоцвіті овочі, що містять складні вуглеводи, мають найвищі антидепресивні харчові якості. Намагайтеся включати в свій раціон харчування молюсків, цвітну капусту, броколі, пластівці.

фото ілюстративне

Перейти до вмісту