Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Як допомогти дитині адаптуватися до школи, – пояснює психолог

Як допомогти своїй дитині швидше адаптуватися до навчального процесу після карантину? Як привчити робити домашнє завдання, та як розбудити школяра вранці? На всі ці питання відповідає психологиня Тетяна Бібік, пише suspilne.media.

Тетяна Бібік каже, що перш за все спокійними мають бути батьки: не панікувати і не лякати дітей тим, що вони можуть захворіти. Достатньо розповісти про правила гігієни: що необхідно дезінфікувати руки, за необхідності – носити маску. Щоб дитина не обмежувала себе у спілкуванні з іншими дітьми чи у формуванні нових соціальних зав’язків, головна умова – розказувати про це в спокійній формі. Адже чим більше рівень тривожності у батьків, тим швидше у дитини формується відчуття страху. Таким чином ми можемо ненавмисно сформувати у дитини страх заразитися чи страх смерті.

«Для того, щоб дитина легко вставала зранку, вона повинна мати стабільний режим дня. Діти люблять стабільність, вона дає їм відчуття безпеки. Таким чином дитина менше хвилюється. Якщо дитина має систему, то її біоритм підлаштовується під режим. Дуже важливо тримати все у балансі. Навантаження у школі має бути невеликим – дитина обов’язково повинна мати час для відпочинку».

Особливу увагу психологиня звертає на використання гаджетів. Час, який дитина проводить у смартфоні чи планшеті, не вважається відпочинком. А навпаки – мозок дитини втомлюється. Тому перед сном краще не дивитися телевізор і не користуватися гаджетами.

Як привчити дитину робити домашнє завдання вчасно і залюбки?

Якщо ми говоримо про першокласників, то головне – це зовнішня мотивація, каже Тетяна Бібік. Так як мотивації вони поки не мають, то для дитини необхідний помічник. Батьки навчають складати свої речі в портфель, слідкувати за своїм розкладом та домашнім завданням. Коли щось школяр робити вже навчився, дорослі можуть якийсь час не контролювати процес. Наприклад, дозволити дитині зробити домашнє завдання на чернетці, поки ви будете займатися своїми справами. Таким чином дитина вчиться контролювати себе сама.

На робочому столі залишаємо лише необхідні предмети для окремої дисципліни, щоб максимально сфокусувати увагу дитини.

«Тут ми знову повертаємось до системи. Необхідно продумати режим дня і строго його притримуватись. Це дозволить попередити дратівливість, збудливість і збереже працездатність дитини протягом дня».

Психологиня радить вимагати від своєї дитини не більше, ніж від себе самого. Дитина, яка, наприклад, бачить своїх батьків за читанням, швидше сама почне читати, ніж дитина, батьки якої часто сидять перед телевізором чи в гаджетах.

фото ілюстративне

Перейти до вмісту