Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Вода на сцені та козацькі бої: у полтавському театрі відбувся допрем’єрний показ вистави “Тарас Бульба”

22 серпня у Полтавському академічному обласному українському музично-драматичному театрі імені М.В. Гоголя відбувся допрем’єрний показ вистави “Тарас Бульба”.

Це постановка однойменної повісті Миколи Гоголя. Автором інсценізації та режисером виступив заслужений діяч мистецтв України Сергій Павлюк (Херсон). Для нього це вже восьма постановка у Полтаві.

Директор полтавського театру Олексій Андрієнко розповів “Новинам Полтавщини” про тривалий підготовчий період з постановки вистави.

“Готуватись до вистави ми почали відразу після Нового року. Тільки можна уявити, як такий твір вкласти у дві дії, кожна з яких триває по годині. Це все зробив режисер Сергій Павлюк. На мою думку, це найкращий режисер України. Він ставить вистави не лише у Полтаві, а й в Києві, Одесі, Миколаєві. Нам пощастило, з ним у нас тривала співпраця. Вистава “Тарас Бульба” була складна в тому, що ми її готували до Дня козацтва (14 жовтня), але так вийшло, що прем’єру приурочили до 30-річчя Незалежності. Тому часу на підготовку було менше. Режисер приїхав 11 серпня і за 11 днів зробив цю виставу. Але був дуже довгий підготовчий період. Вона складна по декораціях, костюмах”, – зазначив Олексій Андрієнко.

На сцені глядач бачить багато води: вона то в чані, в якому купаються сини Тараса Бульби, то у пляшках запорозьких козаків, які нібито вживають горілку.

“Павлюк дуже любить воду. Це не єдина його вистава. У рок-опері “Юнона і Авось” теж є вода на сцені”, – говорить Олексій Андрієнко.

Сюжет. На тлі бойових походів запорожців розгортається трагедія родини козацького ватажка, полковника Війська Запорозького Тараса Бульби. Він виховав двох синів у козацьких традиціях, але життя внесло свої корективи. Син Остап глузуватиме з ворогів, інший син Андрій, засліплений польською Панночкою Владиславою, відречеться від батька і “перехреститься” заради кохання. Неминуча в цій історії та трагедія матері, дружини Тараса Бульби, яка змушена проводжати синів на війну і не знати чи побачить їх ще живими.

Декорації та костюми до вистави створила головний художник театру Ірина Кліменченко, над постановкою танцювальних номерів працювала головний балетмейстер театру Світлана Мельник. Музичне оформлення створили актори театру – учасниці етнічного гурту “Стрибожі внуці”.

Ролі у виставі виконали: Олександр Любченко (Тарас Бульба), Тарас Краюха (Остап), Олександр Бородавка (Андрій), Катерина Філатова (дружина Тараса), Василь Голуб (Кирдяга), Богдан Чернявський (козак Могила), Сергій Озерянко (Кошовий).

Прем’єра вистави відбудеться 24 серпня, у День незалежності України. Також виставу гратимуть 25, 26 серпня. За словами директора театру, квитків майже не залишилось.

[metaslider id=784748]

 

 

Ліна Решетник, фото Олег Дубина 

Перейти до вмісту