Ви тут:
Освіта Суспільство Україна 

В Україні презентували модельну програму з фізкультури для 5-6 класів

30 липня під час круглого столу у Міністерстві освіти презентували модельну програму з фізичної культури для 5-6 класів, підготовку вчителів фізкультури та нову модель фізкультурно-оздоровчої та спортивно-масової роботи шкіл. 

“Цей круглий стіл виокремлює важливе питання для розбудови Нової української школи, перетворення закладів загальної середньої освіти на простір здоров’я, де діти не втрачають здоров’я, сидячи за партами і ведучи малорухливий спосіб життя, а навпаки – зміцнюють імунітет, гармонійно розвиваються, демонструють високий рівень рухової активності, фізично готуються до захисту своєї країни”, – зазначив заступник Міністра освіти і науки з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Артур Селецький.

Він також додав, що круглий стіл є важливою ланкою реалізації програми Президента “Здорова Україна”, а також Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі, в яких фізична культура, рухова активність, фізичне виховання визначаються як пріоритетні напрями розвитку.

Зокрема, під час заходу презентували модельну програму з фізичної культури для 5-6 класів, яку цьогоріч розпочнуть пілотувати і апробовувати у 5-х експериментальних класах НУШ. Основне завдання програми – здійснювати не спортивну підготовку учнів, а розвивати їхні фізичні якості.

Програма містить понад 30 варіативних модулів – з них учні за погодженням із вчителем зможуть обирати ті, які вивчатимуть. Самі варіативні модулі змінюватимуться кожну чверть або триместр. Водночас передбачено, що школи можуть закуповувати інвентар під кожен варіативний модуль.

Модельна програма також передбачає обов’язкові 3 години фізичної активності на тиждень. Ця кількість годин не залежить від типу закладу освіти. Програма передбачає формувальне оцінювання.

Під час круглого столу також обговорили питання підготовки вчителів до реалізації визначених програмою ціннісних орієнтирів, ключових компетентностей та наскрізних умінь учнів, організація викладання декількох варіативних модулів на одному уроці, особливості планування розкладу уроків, забезпечення інвентарем, модель сучасного уроку, шляхи підвищення моторної щільності уроку.

Під час заходу також було представлено нову модель фізкультурно-оздоровчої та спортивно-масової роботи закладів загальної середньої освіти “Від “JuniorZ” до здорового способу життя”.

Учасники також торкнулись питань реалізації програми “Здорова Україна”,  запровадження додаткових форм рухової активності учнів, сучасного розвитку фізичного виховання та спорту серед школярів.

Перейти до вмісту