Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

В Опішні семеро найкращих українських художників-керамістів виготовляють гігантські глиняні скульптури

17 серпня в Опішному на базі Музею гончарства за підтримки Українського культурного фонду стартував Національний симпозіум монументальної кераміки «ГІГАНТИ Незалежної України». Це поліфункціональна художня акція, покликана возвеличити засобами художньої кераміки визначальну дату в розбудові Соборної України.

2021 рік для України є знаковим і вагомим – наша країна святкує тридцяту річницю від дня проголошення незалежності. Це надзвичайно важлива подія для кожного свідомого українця.Присвячуючи цій даті Український культурний фонд оголосив грантову програму «Знакові події». Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному подав на розгляд фонду Національний мистецький проєкт – «Гіганти Незалежної України», де в ЛОТі 4 «Знакові події історії України» отримав перемогу”, – повідомили в інформаційній службі НМЗУГ в Опішному.

«Упродовж місяця на території Музею-заповідника творитиметься унікальне, феноменальне явище. Сім видатних українських художників-керамістів будуть творити неймовірно великі речі, які уособлюватимуть велич нашої держави», – зазначив генеральний директор Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному та координатор Проєкту Олесь Пошивайло.

За умовами участі, упродовж 30 днів мистці мають виготовити й встановити монументальну скульптуру не меншу 5 м висотою та не менше 1 м шириною.

«У своїх творах художники-керамісти повинні зобразити історичні традиції й художні досягнення нашого народу. Але й водночас створити твори сучасної української кераміки, які постануть у колі світового керамічного товариства. Те, що вони зроблять – це буде дійсно феноменальне явище української культури. По суті – це буде дарунок семи мистців незалежній Україні», – зауважив Олесь Пошивайло.

Сміливці-гігантомани, які посягнули на велич гончарних скульптур: Інна Гуржій (Полтава), Андрій Ільїнський (Київ), Ірина Норець (Київ), Тетяна Павлишин-Святун (Львів), Леся Падун (Полонне, Хмельниччина), Олександр Сердюк (Харків), Іван Фізер (Черкаси). Усі сім мистців є давніми, добрими друзями Музею гончарства.

«Ці художники-керамісти сказали собі – ми можемо! Якщо багато хто сказав – у мене не має часу, я не зможу чи для мене це велика робота, то вони сказали – ми зможемо! А ми в них віримо!Минуть століття, тисячоліття, а ці прекрасні твори стоятимуть у нас на території Музею-заповідника», – сказав генеральний директор.

Команда організаторів Симпозіуму забезпечила найкращі умови для творчого спілкування керамістів і створення високомистецьких гігантських скульптур.

Традиційно «Майстерні» творців розташувалися під блакитним небом на мальовничому пагорбі, звідки добре милуватися краєвидами й щоденно надихатися світанком і заходом сонця, вдивлятися в хмаринки, спостерігати за пташиними польотами й творити, творити, творити…

Також досконало продумане дозвілля для мистців – цікаві екскурсії до всіх структурних підрозділів Музею-заповідника в Опішному: виставкові зали Центру популяризації гончарної спадщини України, Музей мистецької родини Кричевських, Меморіальний музей-садибу гончарки Олександри Селюченко, Меморіальний музей-садибу гончарської родини Пошивайлів, Меморіальний музей-садибу філософа й колекціонера опішненської кераміки Леоніда Сморжа, Першої черги Музею малобудищанського гончарства (Етносело «Гончарія»). Окрім цього запрошено на вернісаж виставки творів «Подих Незалежності», присвяченої 30-річчю незалежності України та стати учасниками презентації мистецького проєкту «Єдина» художника-кераміста В’ячеслава Пасинка (Харків).

Отже, затамувавши подих 30 днів уся країна спостерігатиме унікальне явище – творення гігантських скульптур НЕЗАЛЕЖНОЇ УКРАЇНИ, кожна з яких неодмінно стане гордістю не лише Національного музею-заповідника українського гончарства, а й всієї держави!

 

Світлана Пругло, інформаційна служба НМЗУГ в Опішному

 

Перейти до вмісту