Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Сьогодні відзначають Всесвітній день собаки

Сьогодні, 26 серпня, у світі відзначають Всесвітній день собак. Це свято не є офіційним, однак власники цих чотирилапих тварин залюбки підтримують його святкування, балуючи своїх улюбленців подарунками.

Свято відзначається за підтримки Міжнародного фонду захисту тварин.

У світі налічується 400 порід собак: декоративні, бійцівські, мисливські, собаки-поводирі, собаки-сапери тощо. Є також дуже рідкісні породи, цуценята яких коштують великих грошей. Але які б вони не були – породисті чи безпородні, вони потребують нашої з вами уваги і турботи.

Цікавинки про собак:

Вчені стверджують, що собак було одомашнено 13-15 тисяч років до нашої ери. Відтоді вони завжди поруч. Собаки живуть не лише для того, аби прикрасити чиюсь самотність, а найчастіше охороняють дім, об’єднують родину і супроводжують незрячих. Собаки чудово відчувають напади епілепсії у людини за кілька хвилин до того, як стається напад.

Відомо, що собаки рятували людей з-під завалів та снігових лавин, виносили дітей за лічені хвилини перед землетрусом, зігрівали слабких, аби ті не замерзли у снігах.

У кожній країні існує мода на певну породу собак, а також тенденція до популяризації якоїсь породи, залежно від потреб суспільства. Так, у 1990-х роках в Україні популярними були ротвейлери та вівчарки.

Через 15 років їм на зміну прийшли пітбулі, потім – лайки, зараз – той-тер’єри і самоїди. У Європі досі популярними залишаються лабрадори і золоті ретривери.

Собаки розуміють до 250 слів і жестів, можуть рахувати до п’яти і навіть вирішувати найпростіші математичні завдання. Інтелектуально вони перебувають на рівні дворічних дітей.

Дослідження показують, що діти, які живуть у родинах із собаками, рідше мають алергію і не так часто хворіють, ніж діти, які виховуються в сім’ях без домашніх тварин.

Першою побувала в космосі собака Лайка. Її політ на Супутнику-2 відбувся 1957 року.

Тож, привітайте своїх домашніх улюбленця зі святом, приготуйте подарунок чи пригостіть смаколиками.

фото freepik.com

Перейти до вмісту