Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Сьогодні відзначають Всесвітній день кавуна: цікаві факти про ягоду

Сьогодні, 3 серпня, відзначається Всесвітній День кавуна, який започаткували американці. У США цей солодкий і смачний фрукт (а вірніше – ягода) є настільки ж необхідним атрибутом літніх пікніків, як і знаменитий хот-дог. Відмінно тамуючи спрагу і будучи зовсім не калорійним, кавун, звичайно ж, заслужив своє власне свято. Хоча і не відомо, хто і коли його встановив, але від цього воно не втрачає своєї популярності, набуваючи все більше прихильників щороку.

Про це пише nk-online.tv

Як вважають історики, батьківщиною кавуна є Південна Африка. Відомо, що вже в Древньому Єгипті люди знали і обробляли цю рослину, що підтверджується розкопками. Так, в епоху Середнього царства в 20 столітті до н.е. кавуни часто поміщали в усипальниці фараонів як джерело їжі в їх загробному існуванні. Крім того, кавун зображувався на стінах гробниць і згадувався в давньоєгипетських міфах і в багатьох медичних рецептах стародавніх папірусів. Був він відомий і в Стародавньому Римі, де його їли свіжим або засоленим, а також варили з нього мед.

Лідер з вирощування кавунів на сьогодні – Китай та Японія, де вивели квадратні кавуни, у вигляді піраміди, з жовтою м’якоттю і міні кавуни діаметром 10 см. Найважчий кавун в світі виростили в Америці і він важив 122 кг. Його форма була не кругла, а витягнута, як у дині.

Хоч ми живемо не в Америці, але теж любимо цю ягоду. Тож приєднуйтесь до святкування Дня кавуна – з’їжте його з друзями на природі або вдома, порадуйте дітей, влаштуйте конкурс на кращу страву з кавуна, приготуйте освіжаючий кавуновий лимонад … Головне – насолоджуйтеся цими смачними і корисними ласощами!

Рецепт кавунового лимонаду

Інгредієнти у розрахунку на 3-4 порції:

м’якоть кавуна – 200-300 г;

лимон – ½ шт .;

мед – 1 ст. ложка (або за смаком);

газована вода (без солі, барвників та інших добавок) – 500 мл;

м’ята – 1-2 гілочки (для подачі напою).

Приготування:

1. Зрізавши кірки і по можливості видаливши всі кісточки, нарізаємо м’якоть кавуна довільними шматками і складаємо в глибоку миску.
2. Робимо пюре за допомогою блендера або просто розминаємо будь-яким зручним способом. М’якоть кавуна дуже швидко пустить сік.
3. Отриманий кавуновий фреш перетираємо через дрібне сито, позбавляємося від залишків м’якоті.
4. Розбавляємо напій свіжовичавленим соком лимона. Дозування цитрусу регулюємо з урахуванням особистого смаку.
5. Слідом додаємо рідкий натуральний мед і енергійно перемішуємо. За бажанням замість меду можна додати в кавуновий лимонад цукрову пудру, солодкий сироп або ж зовсім обійтися без підсолоджувача. У чистому вигляді цукор краще не використовувати, оскільки його крупинки погано розчиняються в холодному напої.
6. Розливаємо нашу заготовку по прозорих келихах, за бажанням кидаємо кубики льоду, а потім розводимо напій заздалегідь охолодженою газованою водою. Концентрацію можна варіювати – чим більше в бокалі буде кавунового соку, тим більш насиченим вийде смак лимонаду.
7. Доповнюємо готовий напій листочками м’яти і дольками лимона. Подаємо кавуновий лимонад домашнього приготування негайно і насолоджуємося кожним ковтком тонізуючого напою.

Кавуново-м’ятний щербет

Класичний кавун у новому виконанні: заморожена м’якоть + м’ята + лайм = соковите і освіжаюче морозиво (або по-іншому, щербет). Щербет практично не містить цукру і для ще більшого задоволення може бути доповнений кількома столовими ложками рому.
Для щербета потрібно:

кавун (приблизно 2 кг, очищений від насіння і порізаний на шматки);
1 столова ложка + 1 чайна ложка цукру;
3 лайма (сік з них);
3 столові ложки білого рому;
дрібка солі;
1 столова ложка + 1 чайна ложка нарізаного листя м’яти.

Шматки кавуна, цукор, сік лайма і ром – все завантажуємо в блендер. І доводимо до стану пюре. Додаємо м’яту і змішуємо все до тих пір, поки вона не перетвориться в маленькі частинки і її не стане видно. Після суміш запаковуємо в герметичний контейнер і заморожуємо протягом декількох годин.
Наявність морожениці істотно полегшує процес. Якщо її немає, тоді кожну годину дістаємо суміш з морозилки і ретельно її перемішуємо ложкою або міксером, поки це можливо. Це для того, щоб в морозиві не утворювалося кристалів льоду. Для повної заморозки щербет витримують в морозилці 6-8 годин.

Молочно-кавуновий шейк

Спробуйте цей неймовірний шейк, в якому соковитий кавун змішується з льодом і молоком. Це неймовірно! Пінистий, солодкий, найніжнішого рожевого кольору … Молочно-кавуновий шейк виходить не нудотним і не важким. За консистенцією він скоріше нагадує сік з додаванням чогось схожого на вершки.
Кавун необхідно попередньо заморозити. Для цього нарізаємо його на шматки, кладемо їх на лист пергаментного паперу в один шар і поміщаємо в морозилку. Так шматки кавуна не склеяться разом, і можна буде взяти їх стільки, скільки знадобиться. Після їх заморожування можна перекласти їх в герметичні пакети і зберігати так до з місяців.
Для шейка потрібно:

3 чашки шматків замороженого кавуна;
1 стакан молока;
2 столові ложки цукру.

Змішайте всі інгредієнти в блендері і доведіть до консистенції молочного коктейлю. За смаком можна додати цукор. Власне, готово!

фото ілюстративне

Перейти до вмісту