Ви тут:
Медицина Суспільство 

Що робити, якщо ваш сімейний лікар у відпустці: роз’яснення

У Національній службі здоров’я розповіли, що робити, якщо ваш сімейний лікар.

Під час відпустки одного лікаря, надавач первинної медичної допомоги забезпечує його заміну на іншого. Незалежно від того, державна це амбулаторія, приватний центр чи лікар-ФОП.

– Повідомлення пацієнтів про відсутність лікаря, який надає первинну медичну допомогу, відбувається ось яким чином:

інформація розміщується безпосередньо у центрі чи в амбулаторії, в доступному для пацієнтів місці;

інформація розміщується на веб-сайтах та соцмережах.

інформація повідомляється індивідуально тим пацієнтам, які, уже записані та мають прийти на прийом.

– У лікаря, що працює на заміні, пацієнт може розраховувати на весь обсяг послуг, який входить у пакет первинної медичної допомоги.
Тобто лікар на заміні може надати консультацію, здійснити огляд, виписати електронне направлення на потрібні аналізи чи обстеження. У разі необхідності – сформувати в електронній системі охорони здоров’я медичний висновок про тимчасову непрацездатність або видати вакцинованому пацієнту міжнародне свідоцтво про вакцинацію.

– Щодо електронного рецепту на “Доступні ліки”, то його може видати лише той лікар, з яким у пацієнта укладено декларацію. Тому радимо пацієнтам контролювати кількість лікарського засобу, який залишився і не чекати до останнього, щоб отримати новий рецепт. До речі, заздалегідь плануючи відпустку, лікар може виписати пацієнтові ліки розраховані відразу на тримісячний курс лікування.

– Не турбуйте свого лікаря у відпустці. Якщо питання не термінове – дочекайтесь його повернення. Якщо чекати неможливо – зверніться до того лікаря, якого призначено на заміну. Також нагадуємо, що при невідкладній ситуації необхідно телефонувати на 103 або самостійно їхати до лікарні, яка надає медичну допомогу цілодобово. У разі невідкладного стану пацієнту надають медичну допомогу без електронного направлення.

Перейти до вмісту