Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Просторове планування та “ринок землі”: для представників громад Полтавщини провели семінар

Планування просторового розвитку території, запровадження ринку землі та особливості Бюджету участі Полтавської області розглянули на семінарі, який відбувся 6 серпня на базі Полтавської обласної ради.

Семінар для голів громад та їх заступників організувала Полтавська обласна асоціація органів місцевого самоврядування.

“Тема, до речі, дуже цікава. Громади мають розуміти, що планування просторового розвитку замінить усі генеральні плани. Уже зовсім скоро без нього не зможете і автобусну зупинку встановити. Напрямок земельних відносин теж перспективний. Сподіваюсь, що інформація буде корисною. Хочу отримати зворотній зв’язок після семінару”, – зазначив голова Полтавської обласної ради, голова Асоціації Олександр Біленький.

У червні минулого року Верховна Рада ухвалила зміни у сфері планування використання земель. Зокрема, з’явився новий документ. Комплексний план просторового розвитку території громади, фактично, визначає яким чином буде використовуватися, забудовуватися територія, які об’єкти можуть на ній розташовуватися.

Про те, яким чином має розроблятися план просторового розвитку території розповіла заступник директора Департаменту будівництва, містобудування і архітектури Полтавської ОДА Ірина Особік.

“На сьогодні все буде відбуватися в єдиному державному реєстрі, в якому проходить вся містобудівельна діяльність. Наразі вся кошторисна документація має бути занесена до держреєстру для підтвердження її легітимності та підписана головним архітектором проєкта. На цей реєстр звертає увагу і ним керується ДАБІ та контролюючі органи. Містобудівна документація — це генеральний план. Ми ще користуємося планами, які були розроблені у 60-70-их роках минулого століття, але лише до 1 січня 2025 року. У 60% населених пунктів області є стара містобудівна документація, у 20% – нова, яку сьогодні беруть за основу. Наголошую, з 24 липня не можна приймати будь-які рішення про розроблення містобудівної документації у межах населених пунктів без розробленого комплексного плану просторового розвитку громади”, – наголосила Ірина Особік.

Ще одне нововведення – запровадження “ринку землі”, який стартував 1 липня. Експерт з питань земельних відносин, співзасновник ГО “Земельний фонд України” Вадим Чувпило роз’яснив представникам громад актуальні питання та проблеми впровадження ринку землі.

“Щодо земель, які перебувають у комунальній власності, то визначено: їхня вартість дорівнює нормативно-грошовій оцінці. На сьогодні в області нормативно-грошова оцінка землі (ріллі) у середньому становить близько 35 тисяч гривень за гектар. Якщо законодавство дозволяє фермерам викуповувати її, то як має діяти громада? По-перше, ця норма має рекомендаційний характер. Тобто, громади не мають обов’язку її продавати. Якщо аграрій звертається з проханням викупити землю, то громада на сесії має прийняти рішення. Тобто, громадам не обов’язково продавати землю. Крім того, вартість землі на сьогодні занижена”, – зазначив Володимир Чувпило.

Під час семінару представникам громад також озповіли про особливості цьогорічного конкурсу “Бюджет участі Полтавської області”. Заступник начальника відділу інвестиційної діяльності та проектного менеджменту виконавчого апарату Полтавської облради Олеся Дроботенко роз’яснила покрокову інструкцію. Нагадаємо, прийом проєктів триває до 20 серпня. Також презентували школу місцевого самоврядування Асоціації та обговорили питання доступності виборчих дільниць для людей з інвалідністю та презентували Школу місцевого самоврядування.

Перейти до вмісту