Ви тут:
Культура Суспільство Україна 

На Миколаївщині знайшли міст кіммерійців, якому понад 3 тисячі років

Археологи знайшли міст кіммерійців на розкопках городища стародавніх кіммерійців «Дикий Сад».

Про це повідомив керівник розкопок Кирило Горбенко, пише “Громадське радіо“.

«Ми знайшли найстаріший у Східній Європі міст через фортечний рів. Він датується 1250 роком до н.е., тобто йому 3200 років. Трохи старший за віком міст є тільки у Греції, він належить до пам’яток Мікенської (або Ахейської) цивілізації, датується 1300 роком до н.е.», – розповів він.

За словами Горбенка між вищеназваними мостами є принципова різниця: там подібна конструкція зроблена через яр, щоб проходило військо або проїжджали люди, а знайдений міст – елемент фортифікаційної споруди. Він забезпечував прохід до цитаделі городища. Основа мосту була кам’яною, а зверху стояла дерев’яна конструкція.

Також під час розкопок археологи знайшли залишки кераміки, кілька господарських ям і архітектурну конструкцію, призначення якої вивчають. Горбенко припускає, що це «або новий житловий будинок, або якась фортифікаційна споруда, адже вона знаходиться якраз на стику цитаделі та ближнього передмістя».

Керівник розкопок повідомив, що у вересні розкопки продовжать. Наразі їх тимчасово призупинили через несприятливі погодні умови.

«Спочатку все заливав дощ, а тоді на його зміну прийшла неймовірна спека. Сподіваємося, що знайдені господарські ями дадуть нам нову інформацію», – додав Горбенко.

«Дикий Сад» – городище стародавніх кіммерійців, розташоване у центрі Миколаєва. Це поселення існувало з середини XIII та до початку Х сторіччя до нової ери. Воно було свідком багатьох історичних подій, наприклад, розквіту Нового царства в Єгипті та падіння Трої. Розкопки на цьому місці тривають 30 років.

 

фото ілюстративне

Перейти до вмісту