Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство 

На Лубенщині вручили премію імені братів Шеметів

На Лубенщині вперше вручили засновану цього року премію імені братів Шеметів. Цікаве і велелюдне дійство зібрало лубенців і гостей міста, які насправді переймаються українською національною ідеєю, справжніх патріотів України.

Премія імені братів Шеметів заснована за ініціативи ГО «Лубни-Медiа», газети «Хлiбороб» Калайдинцiвського історико-краєзнавчого музею, мiсцевих краєзнавців та журналiстiв, за фінансової підтримки благодійників та меценатів, за сприяння Національної Спiлки письменникiв України, Лубенської міської ради, Лубенської районної ради та районної державної адміністрації Лубенського району Полтавської областi.

Про це інформує сайт Лубенської громади.

Визначення лауреатів та дипломантів Премiї проводилося за номінаціями:

За здобутки у сферi журналiстики, лiтератури, краєзнавчих розвiдок, а також «Медiа-проектiв».
За вагомий особистий внесок у розвиток та популяризацiю нацiонально-патрiотичого руху нагороджуються представники у галузi освiти, культури, а також громадських органiзацiй.

Премія об’єднала навколо себе творців, письменників, журналiстів, краезнавцiв, працiвників освiти та культури, професiйнi та аматорськi творчi колективи.

Присутніх на заході привітав член конкурсної комісії, голова благодійного фонду «Слово» імені Володимира Малика, поет і справжній патріот України Олександр Сиченко. Він високо оцінив заснування саме такої премії на теренах Лубенщини та побажав всім творчої наснаги, а новому задуму – довгого життя.

Вітали присутніх та вручили дипломи й премії голова конкурсної комісії, Заслужений вчитель України, Лауреат Міжнародної літературно-мистецької премії імені Григорія Сковороди, директор опорного закладу «Калайдинцівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів імені Федора Рубцова» Сергій Мисник; члени конкурсної комісії: директор Лубенського краєзнавчого музею імені Гната Стеллецького Віктор Верещака та депутат районної ради Олег Кулик.

Тож, відзнаки, нагороди і, власне, премію цього року отримали:

У номінації «За здобутки у сфері журналістики, літератури, краєзнавчих розвідок, а також «Медіа – проектів» відзнакою та подарунками за участь у конкурсі на вручення премії братів Шеметів нагороджені:

Красовський Володимир Васильович за цикл наукових публікацій під загальною назвою «Збагачення місцевого краю субтропічними плодовими культурами». Володимир Красовський – кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник, висуванець ідеї, ініціатор створення, засновник та директор Хорольського ботанічного саду – об’єкту природно-заповідного фонду України загальнодержавного значення.
Медіа-проект «Мої Лубни», автори Сергій Жук, Вадим Хоменко та Валентина Сирота.
Шабля Наталія Григорівна, за творчий доробок – книгу «Мгарський світ «Лісничихи» О.Донченка».

У номінації «За вагомий особистий внесок у розвиток та популяризацію національно-патріотичного руху» нагороджена

Гончарова Аліна Сергіївна – голова правління ГО «Художників Лубенщини «Пектораль», член Національної спілки художників України

Дипломантами премії імені братів Шеметів у номінації «За здобутки у сфері журналістики, літератури, краєзнавчих розвідок, а також «Медіа – проєктів» визнано

Громадську організацію «Пошуково-патріотична організація «Меморіал». Керівник організації – Олександр Гнаток.

Основну увагу члени організації зосередили на пошуку невідомих солдат, що загинули в роки війни 1941 – 1943рр. на території району та області. Пошуковими загонами знайдено 125 останків військовослужбовців Червоної армії, з них ідентифіковано – 10 осіб.

Карпенко Олександр Миколайович – вчитель історії, краєзнавець Лубенської загальноосвітньої школи І – III ступенів №7. Автор трьох книг: «Покликані серцем», «Нариси з історії рідного краю в період війни та окупації 1941 – 1943 років», «Краєзнавчі сторінки Лубеніцини»

Кіріченко Іван Іванович, завідувач філії Солоницький сільський клуб Центру культури і дозвілля Лубенської міської ради, за творчий доробок історично-краєзнавчий нарис «Чого славна Солониця стала?»

Козлов Володимир Андрійович, заслужений працівник освіти України, Відмінник освіти України, краєзнавець, у минулому вчитель історії і правознавства Хорольської середньої школи №1

У номінації «За вагомий особистий внесок у розвиток та популяризацiю нацiонально-патрiотичого руху» нагороджені представники у галузi освiти, культури:

Народний самодіяльний фольклорний ансамбль «Горлиця» Давидівського сільського будинку культури Пирятинської об’єднаної громади Лубенського району Полтавської області. Колектив має своєрідну манеру виконання народних пісень.

Тритяк Владислав Григорович, керівник образотворчого гуртка „AeroFineArt” Петракіївського сільського клубу Хорольської об’єднаної громади Лубенського району Полтавської області. Владислав Тритяк в стилі аерографії впродовж останніх п’яти років здійснив безліч робіт з оформлень внутрішніх інтер’єрів державних та приватних установ (клубів, бібліотек, музеїв), оформлень будівель та приміщень на території Хорольської міської територіальної громади та м. Полтава.

Віктор Юр’євич, лубенський художник, який разом з синами Дмитром та Євгеном, доклав багато зусиль для оформлення краєзнавчих музеїв загальноосвітніх шкіл міста та району присвячених Олесю Донченку, Василю Симоненку, Євгену Гребінці.

І, власне, лауреатами премії імені братів Шеметів у 2021 році стали:

У номінації «За здобутки у сфері журналістики, літератури, краєзнавчих розвідок, а також «Медіа – проектів» Диплом лауреата та грошову премію 10 тис. грн. отримав член Національної спілки журналістів України, головний редактор газети «Хлібороб» Олег Гаврильченко.

Олег Станіславович у 1994 році відновив вихід газети «Хлібороб». На сторінках якої за 27 років опубліковано багато матеріалів про діяльність братів Шеметів. Багато сил і часу пан Олег і редакція газети витратили, щоб переконати київських чиновників у необхідності впорядкувати сімейне (родове) місце поховання Шеметів. 1 грудня 2000 року меморіал був урочисто відкритий. У друкованих засобах масової інформації (журнали «Україна» та «Київ») і видавництві «Дніпро» та «Молодь» опублікував статті і призабуту спадщину Івана Багряного – роман «Сад Гетсиманський», роман «Тигроголови», повість «Огняне коло». Також опублікував наукові розвідки про письменників Миколу Лазорського, Сергія Єфремова, Юрія Горліса і мемуари полковника Євгена Коновальця.

У номінації «За вагомий особистий внесок у розвиток та популяризацiю нацiонально-патрiотичого руху» дипломом Лауреата та грошову премію 5 тисяч грн. отримали:

бандурист-співак, Голова Всеукраїнської громадської організації «Молода просвіта» Віталій Мороз.

Як бандурист-співак та організатор брав активну участь у заходах під час Помаранчевої революції 2004-2005 рр. та Революції Гідності 2013-2014 рр.. 23-30 березня 2014 р. долучився до велопробігу з Майдану в Донецьк під гаслом «Україна ЄДИНА» та подолав відстань 650 кілометрів з Лубен до Донецька . З 15 по 22 травня 2014 року учасник акції «Піша хода до Тараса Шевченка» та в складі делегації пройшов з бандурою весь шлях від Полтави до Канева (понад 200 кілометрів), провівши близько 40 мистецьких зустрічей на Шевченкову тематику серед учнівської, студентської молоді та місцевого населення Полтавщини і Черкащини У серпні 2015 року у Харкові взяв участь у флешмобі присвяченому Міжнародному проекту «СТОП ПУТІН – СТОП ВІЙНА», викопавши Державний Гімн України в літаку над Харківщиною, за що отримав позивний «Літаючий бандурист».

Володимир Мірошніченко – член Національної спілки художників України, Лауреат літературно-мистецьких премій імені Василя Симоненка та Володимира Малика.

Опанував нову техніку карбування на граніті – виконав серію меморіальних плит з портретами видатних постатей Лубенщини. У Лубнах оновив пам’ятник Тарасу Шевченку, погруддя якого разом з колегами виконав Полтавський скульптор Дмитро Коршунов. Виконав ряд робіт із серії Шевченкіана мандрувавши Тарасовими стежками по Чернігівській, Черкаській, Полтавській областях. З під його пензля вийшла серія портретів учасників АТО/ООС. Ініціював проведення виставки-продажу робіт лубенських художників у благодійній культурно-патріотичній акції «Допоможи пораненому!», кошти від якої були спрямовані на допомогу нашим землякам, які зазнали поранень під час дій у зоні антитерористичних операцій. Присвятив до десятка робіт братам Шеметам, зобразивши на полотнах родовий герб, ставок Шеметів та портрети братів

Крім того, особливу відзнаку нащадків давнього роду Шеметів член оргкомітету та член конкурсної комісії з вручення премії, головний редактор видання «Великий Київ» Оксана Щербак вручила Валентині П’яташ, вчителю української мови та літератури Опорного закладу «Тарандинцівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів імені Василя Симоненка Новоржицької селищної ради», за самовідданість професії вчителя та вагомий особистий внесок у забезпечення патріотичного виховання молоді.

Символічно, що до пам’ятного знаку засновникам газети «Хлібороб» братам Шеметам Лауреати премії Олег Гаврильченко, Володимир Мірошніченко та Віталій Мороз поклали уквітчаний сніп.

Перейти до вмісту