Ви тут:
децентралізація Суспільство Україна 

Інститут префектів – це запобіжник у вертикалі державної влади, – Олексій Чернишов

Завдяки децентралізації сфери, якими раніше опікувалася держава, тепер знаходяться у віданні громад і місцевих рад. З одного боку, це — додаткові можливості, з іншого — є ризики, що депутатський корпус ініціюватиме рішення, що виходять за межі його повноважень. Аби цього не допустити, необхідні запобіжники на рівні держави.

На цьому наголосив Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов, йдеться на сайті Мінрегіону.

«Прикладна аналогія — електромережі. Аби вберегти всю лінію, її розділяють на підстанції і автомати, які при перевантаженні аварійно розмикають мережу. Один з таких запобіжників у вертикалі державної влади – інститут префектів або голів адміністрацій з координаційно-контрольними функціями», – зазначив Олексій Чернишов.

Зокрема, у матеріалі зазначено, що префект є рівновіддаленим від політичних сил держслужбовцем, не змінюється зі зміною президента або Уряду, є незалежним від місцевих політичних еліт та призначається на конкурсних засадах терміном на не більше трьох років у межах адміністративно-територіальної одиниці з подальшою ротацією з-поміж претендентів так званого кадрового резерву. А його головна функція полягає у координації та нагляді за законністю ухвалених рішень на місцях.

«На практиці, основною роботою префекта буде надання консультацій ОМС та узгодження підготовлених рішень виключно з точки зору відповідності Конституції та українським законам. Тобто, якщо депутати територіальної громади намагатимуться ухвалити рішення, які прямо звужують або порушують права і свободи громадян, префект як представник центральної влади має втрутитися у ситуацію», – пояснив Міністр.

Перейти до вмісту