Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Інфекціоніст з Полтави потрапив у спецпроєкт МОЗ “30 лікарів Незалежної України”

«30 лікарів Незалежної України» – спецпроєкт Міністерства охорони здоров’я, Національної служби здоров’я України та департаментів охорони здоров’я обласних державних адміністрацій.

За словами організаторів, 30 медиків, про яких розповіли на сторінках спецпроєкту, – лише частина із тих, хто працює на «передовій» системи охорони здоров’я, що реформується, та щоденною працею творить зміни.

Роман Пономаренко, інфекціоніст Полтавської обласної клінічної лікарні імені М. В. Скліфосовського

Роман Пономаренко, інфекціоніст Полтавської обласної клінічної лікарні імені М. В. Скліфосовського, прийшов в інфектологію, маючи за плечима 5-річний досвід чергувань на «швидкій». «Лікарі «швидкої» щодня змагаються зі смертю, це дуже складно. Та це дає неоціненний досвід, інтуїцію та уміння. У «швидкій» реанімаційні навички у мене відпрацювалися до автоматизму – і це не раз ставалося у пригоді й у інфекційному відділенні», – каже Роман.

Особливо важко Романові та його колегам довелося навесні 2020 р., коли до їхнього відділення почали поступати пацієнти з коронавірусом або з підозрою на цю хворобу.

«На початку епідемії було відчуття, наче ми на передовій. Без перебільшень: було враження, що ми в епіцентрі реальних військових дій, – згадує лікар. – Причому ворог був для нас абсолютно незнайомий. Це вже потім з’явилися міжнародні протоколи, ми пройшли тренінги, інструктажі, набули власного досвіду – а з першими пацієнтами ми просто не знали, що робити».

В ті пекельні дні Роман та його колеги чергували по дві доби поспіль, не спали й фактично жили у незручному захисному одязі. Тоді ж з’явилося розуміння, наскільки насправді небезпечна ця хвороба. Тому, коли на Полтавщині розпочалася вакцинація, Роман отримав щеплення першим в області.

Роман – за доказову медицину. Він веде блог в Інстаграм, де проводить боротьбу з «інфодемією» та ділиться експертними порадами з протидії поширенню COVID-19. Також Роман бере участь в освітніх заходах, проводить семінари з вакцинації.

«У країні дефіцит грамотних інфекціоністів, кожен професіонал – на вагу золота, – зазначає лікар. – Тому для мене важливо спілкуватися з колегами, вчитися їхнього досвіду, ділитися своїм. Зараз не можна бути самому по собі й користуватися методиками, яким тебе навчили в інституті 5-10-20 років тому. Сучасний світ змінюється дуже швидко, медицина стрімко йде вперед, і якщо ми хочемо бути в авангарді цих змін, потрібно постійно навчатися й підтримувати контакт з іншими лікарями. Від цього виграємо усі ми – і медична спільнота, і наші пацієнти».

Перейти до вмісту