Ви тут:
Суспільство ТОП-новина Україна 

Епідеміологічна cитуація за розвитком нагадує минулорічну, поліції слід посилити контроль за дотримання маскового режиму, – Радуцький

Голова комітету з питань здоров’я нації Михайло Радуцький закликав поліцію та Держпраці посилити контроль за ігнорування маскового режиму в публічних місцях.

Саме такі порушення він назвав однією з причин стрімкого погіршення епідситуації.

“Одна з причин стрімкого погіршення епідситуації – ігнорування карантинних обмежень. Ми бачимо все більше людей у транспорті, магазинах та інших закритих приміщеннях з маскою на підборідді або взагалі без масок. Офіціанти, касири, адміністратори останнім часом замість масок почали використовувати захисні щитки, які прикривають рот і ніс. Їх ще називають «багаторазовою пластиковою захисною маскою”, – написав він у Facebook.

“Згідно дослідженням вчених, вони не є альтернативою медичним маскам. Такі мініатюрні щитки просто змінюють напрям руху потоку повітря, який ми видихаємо. Але це нічого принципово не змінює, якщо йдеться про закрите приміщення з поганою вентиляцією”, – наголощує Михайло Радуцький.

Наприкінці минулого року Верховна Рада ухвалила два закони щодо відповідальності за порушення маскового режиму. Для громадян штраф складає – від 170 до 255 грн, для юридичних осіб – від 3,4 тис грн до 5,1 тис грн.

“Крім того, частина людей вже пройшли повний курс вакцинації і вважають, що для них обмеження не працюють. Але вимога законодавства незмінна для всіх – у нас заборонено перебування в громадських спорудах і транспорті (це не стосується громадських місць на відкритому повітрі) без одягнених засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот”, – заначив Радуцький.

“Отже, маска на підборідді, пластиковий щиток – дорівнює відсутності маски. Настав час для Нацполіції та Держпраці згадати про вимоги законодавства та посилити контроль за дотриманням маскового режиму”, – наголосив він.

Перейти до вмісту