Ви тут:
Відео Полтавщина Суспільство 

30-річчя відновлення незалежності: у Полтаві презентували документальні фільми про боротьбу за незалежність

З ініціативи Полтавського офісу Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті у Полтаві просто неба показали короткометражні документальні фільми про боротьбу за незалежність у 20 столітті.

Цей захід, що присвятили 30-річчю відновлення незалежності України, відбувся за всебічного сприяння радниці голови Полтавської районної ради, депутатки Полтавської районної ради Руслани Базалук, заступника міського голови Полтави Ігоря Петриченка та депутатки Полтавської міської ради Юлії Городчаніної.

Перегляд влаштували на культурно-мистецькій локації “Сцена “Твій простір” біля Полтавського музичного училища імені М. В. Лисенка. Юлія Городчаніна привітала присутніх з нашим найбільшим державним святом та зауважила, що нинішня російсько-українська війна є війною за Незалежність. Депутатка висловила сподівання, що “презентовані сьогодні відеоматеріали використовуватимуться у навчальних закладах Полтави, адже патріотичне виховання молоді повинно мати вимір конкретних справ”.

“Наш історико-просвітницький захід має на меті продемонструвати тисячолітню історію державотворення, але акцент робимо на невпинній боротьбі українців за свою державу протягом усього 20 століття. Відеоматеріали створено Українським інститутом національної пам’яті та інтернет-виданням “Новинарня” за фінансової підтримки державної установи – Український культурний фонд (УКФ). У цих відео розповідається про події Української революції 1917-21 рр., діяльність ОУН, УПА, Холодноярської республіки, руху шістдесятників, студентського голодування “Революція на граніті”. А ще про видатних уродженців Полтавщини – Самійла Величка, патріарха Мстислава, Михайла Остроградського, які у неймовірно складних історичних обставинах творили свою державу, її армію і захищали рідну землю, мову, культуру, віру від чужоземних зазіхань”, – поділився регіональний представник Українського інституту національної пам’яті Олег Пустовгар.

Зокрема, полтавці переглянули документальні фільми від УКФ “Князь Костянтин Острозький” та “Михайло Остроградський – будівничий флоту незалежної держави”.

Також демонстрували відеоісторії від Інституту нацпам’яті: “Як творилася держава”.

“За що боролася УПА”

“ОУН на східних землях”

та “Істфакт. Патріарх Мстислав”

А ще глядачів зацікавив проєкт УІНП та “Історичної правди” – документальний цикл про українських дисидентів-політв’язнів, зокрема й про шістдесятника, уродженця Донбасу Миколу Руденка, на честь якого названо вулицю у Полтаві.


Завершився кіноперегляд показом про буремні події осені 1990 року – документального відео про студентську революцію на граніті.


Як зазначали організатори просвітницького заходу, створення і показ різноманітних документальних відео – то лише частинка величезного обсягу роботи з подолання комуністичних та російських імперських міфів та повернення правдивої історії з власними сюжетами та власними героями, втіленої в життя Українським інститутом національної пам’яті.

Перейти до вмісту