Ви тут:

За користування надрами Полтавські підприємства сплатили 8191,5 мільйона гривень

З початку року до бюджетів усіх рівнів Полтавщини надійшло 8191,5 млн грн рентної плати за користування надрами. Про це повідомила заступник начальника Головного управління ДПС у Полтавській області Наталія Новоженіна, яка підкреслила, що підприємства регіону збільшили сплату у порівнянні з минулорічною на 4183,3 мільйона гривень або на 204,4 відсотка.

Про це повідомили у Головному управлінні ДПС у Полтавській області.

Із загальних відрахувань до державного бюджету спрямовано майже 7625,4 мільйони гривень, що на 3934,1 мільйона гривень більше, ніж торік.  Місцеві скарбниці отримали 539,1 мільйона гривень, це перевищує дані відповідний період минулого року на 249,2 мільйона гривень.

Найбільші суми надходжень до зведеного бюджету забезпечили добувні компанії, а саме АТ «Укргазвидобування» – 5638,6 млн грн, з яких до місцевих бюджетів області спрямовано 280,7 млн грн, ПРАТ «Нафтогазвидобування» – 723,4 млн грн, до місцевих бюджетів надійшло 36,1 млн грн та ПАТ «Укрнафта» 552,6 млн грн, надходження до місцевих бюджетів 27,7 млн гривень.

Значний вклад до державного та місцевого бюджету вноситься підприємствами, які здійснюють на території області видобування залізних руд. Так за перше півріччя видобувниками залізних руд забезпечено надходження до зведеного бюджету 473,1 млн грн рентної плати, що на 171,7 млн грн перевищує фактичні надходження минулого року. Із загальної суми надходжень за перше півріччя 2021 року місцеві бюджети області отримали 141,9 млн грн рентної плати.

Більша половина надходжень рентної плати за користування надрами для видобування залізних руд забезпечується ПРАТ «Полтавський ГЗК», а саме 57,7 відсотка .
На даний час у регіоні зареєстровано 133 підприємства, які на підставі спеціальних дозволів здійснюють видобуток корисних копалин. Базою оподаткування рентною платою за користування надрами для видобування корисних копалин є вартість обсягів видобутих корисних копалин (мінеральної сировини), яка окремо обчислюється для кожного виду на базових умовах поставки.

Крім того, платниками рентної плати за користування надрами є суб’єкти господарювання, які використовують ділянки надр для зберігання природного газу, нафти, газоподібних та інших рідких нафтопродуктів, витримування виноматеріалів, виробництва і зберігання винопродукції та іншого.

фото ілюстративне

Перейти до вмісту