Ви тут:
Суспільство ТОП-новина Україна 

З 6 липня з рахунків українців автоматично списуватимуть борги

За вимогою державних та приватних виконавців з 6 липня з банківських рахунків українців розпочнуть автоматично списувати борги.  

Раніше виконавці та банки могли примусово стягувати кошти лише за несплату аліментів. В інших випадках банки блокували рахунки. Але для стягнення коштів потрібен був окремий паперовий запит. Зараз вся процедура проходить у кілька кліків в онлайн-режимі, повідомляють на порталі Opendatabot.

Про автоматичне списання коштів з банківських рахунків йдеться у наказі Мін’юсту від 23 березня, який набрав чинності 6 квітня. Втім, Мін’юст встановив тримісячний термін для підготовки до набрання чинності цим наказом. Відведені на підготовку три місяці спливають 6 липня 2021 року.

Списати борги можуть у людей, що потрапили до Єдиного реєстру боржників. Більшість з них це борги за комунальні платежі, за штрафи ПДР або несплату аліментів.

До системи автоматичного списання вже підключено 7 банків: “ТАСКОМБАНК”, “ПРИВАТБАНК”, “Універсал Банк” (зокрема, Монобанк), “ОКСІ банк”, “БАНК ВОСТОК”, “ІНДУСТРІАЛБАНК”, “ПроКредит Банк”. 

Ще 44 установи підключені до тестового середовища, 11 банків перебувають на стадії консультацій та попередніх налаштувань для початку тестування. Тобто, найближчим часом до системи автоматизованого арешту буде приєднано 62 українських банки з 73-х.

Як списуватимуть гроші з рахунків

Автоматизована система виконавчого провадження повинна запрацювати до 6 липня 2021 року. Після цього списувати борги стане набагато простіше, повідомляє Економічна правда.

Державний або приватний виконавець створить у системі спеціальний запит про наявність коштів у боржника, який автоматично надійде всім банкам, що приєдналися до АСВП. Цю інформацію банки отримають за годину.

У цій же системі виконавець зможе створити постанову про арешт коштів на рахунках боржника, надіслати банкам вимогу про списання коштів з рахунків і реквізити виконавчої служби, на які їх потрібно переказати.

Невдовзі процес конфіскації коштів теж має стати автоматичним. До того часу вимоги про списання коштів виконавці надсилатимуть традиційною поштою.

Перейти до вмісту