Ви тут:
здоров’я Медицина Суспільство 

Як збалансувати раціон дитини дошкільного віку влітку: поради педіатра

Діти – не маленькі дорослі, потреби в харчових інгредієнтах у них інші, і ми повинні добре розуміти й знати основні принципи годування дітей різних вікових груп.

Для кожного вікового періоду потрібна своя особлива схема харчування, котра визначається особливостями обміну речовин, адаптації до їжі травної системи, росту й розвитку дитини.

“Дитина в передшкільному віці продовжує інтенсивно зростати, прискорює темп свого життя, збільшує масу тіла; надзвичайно багато рухається й витрачає значну кількість енергії; соціалізується, інтенсивно розвиває свій інтелект. Водночас нормальна життєдіяльність і розвиток організму можливі лише за умови, якщо отримання вітамінів, мікроелементів, усіх необхідних пластичних матеріалів та енергії відповідає добовим потребам дитини”, – роз’яснюють педіатри Полтавської дитячої міської клінічної лікарні.

Тільки за умов збалансованого харчування й відповідно до збалансованих потреб/витрат організм дитини може адекватно розвиватися без виникнення різноманітних дефіцитних станів і супутніх захворювань.

“Складаючи літній раціон для дитини, варто врахувати кілька важливих моментів”, – радять педіатри.

А саме:

1. Додавайте до щоденного меню дитини більше риби. Білки, які у великій кількості містяться в рибі, відіграють важливу роль у формуванні опорно-¬рухового апарату дитини, зміцненні її імунітету.

2. Харчовий раціон дитини складайте так, аби в ньому було 65% тваринного білка (м’ясо та риба) та 35% — рослинного (крупи та овочі).

3. Влітку дітям корисно щодня вживати кисломолочні продукти. Кефір, ряжанка, йогурт містять легкозасвоювані білки, сприяють процесу травлення.

4. У літній період зменште кількість тваринних жирів у раціоні дитини. Дітям будуть корисні вершкове масло та сметана. А овочеві салати бажано заправляти оливковою олією.

5. Забезпечте дитячий раціон достатньою кількістю злаків. Додайте до нього хліб грубого помелу, каші.

6. Давайте дитині пити спеціальну дитячу бутильовану або ж відфільтровану воду. Наскільки корисними не були б соки або трав’яні чаї, не замінюйте ними воду в раціоні дитини.

7. У літню пору калорійні та ситні страви ліпше їсти, коли спека спадає.

8.Необхідно враховувати індивідуальні особливості дітей, можливу непереносимість певних продуктів.

9. Кратність годувань у цьому віці має становити 4-5 разів на день, три з яких повинні обов’язково включати гарячу страву.

Слід пам’ятати:

-харчування має забезпечити дитину необхідною кількістю енергії;
-харчування має бути збалансованим і містити всі необхідні елементи;
– харчування має бути різноманітним;
– харчування має бути безпечним.

Перейти до вмісту