Ви тут:
Освіта Суспільство Україна 

Вступна кампанія-2021: МОН роз’яснює вступ до вишів дітей загиблих захисників України

Міністерство освіти і науки України надає роз’яснення щодо вступу дітей загиблих захисників України, які відповідно до Умов прийому підлягають переведенню на вакантні місця державного замовлення.

Підлягають переведенню на вакантні місця державного або регіонального замовлення, які зараховані на навчання за іншими джерелами фінансування на відкриту або фіксовану конкурсну пропозицію і не отримували рекомендацію на місця державного або регіонального замовлення:

-особи, один з батьків яких загинув (пропав безвісти) у районі проведення антитерористичної операції, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, бойових дій чи збройних конфліктів або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних у районі проведення антитерористичної операції, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, бойових дій чи збройних конфліктів, а також внаслідок захворювання, одержаного в період участі в антитерористичній операції, здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях.

Таким особам необхідно подавати заяви на відкриту або фіксовану конкурсну пропозицію, і у разі, якщо вони не отримають бюджетне місце за результатами адресного розподілу бюджетних місць, вони зараховуються на контракт за однією з поданих заяв (за їхнім вибором) та  переводяться на бюджет незалежно від конкурсного бала.

Читайте також: Рейтинг вишів Полтави: який навчальний заклад опинився на першому місці

Слід зауважити, що переведення на вакантні бюджетні місця відбувається після проведення конкурсу та розподілу бюджетних місць, і жодним чином не впливає на можливість вступника бути допущеним до участі в цьому конкурсі. Отже, жодна дитина загиблих захисників України, яка успішно пройде конкурсний відбір, не буде позбавлена можливості бути переведеною на бюджетні місця.

Подати документи, які підтверджують право на переведення на вакантні бюджетні місця, можна як до подання заяви на вступ, так і після її подання.

Вступникам зазначеної категорії для отримання спеціальних умов потрібно не пізніше 11 серпня подати необхідні документи до ЗВО. А саме:

-свідоцтво про смерть батька (матері);

-свідоцтво про народження;

-документ, що підтверджує загибель (зникнення безвісти) одного з батьків, виданий військовим формуванням, правоохоронним органом спеціального призначення, або рішення суду про визнання безвісно відсутнім (оголошення померлим).

У разі, якщо смерть захисника України відбулась не безпосередньо в АТО/ООС, то додатково подається документ, що підтверджує зв’язок смерті з участю у районі проведення антитерористичної операції, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, бойових дій чи збройних конфліктів, або копія довідки медико-соціальної експертизи, яка встановлює зв’язок захворювання учасника бойових дій із участю в антитерористичні операції.

Якщо смерть учасника АТО не пов’язана з участю в АТО/ООС, то його дитина буде належати до іншої групи осіб зі спеціальними умовами вступу (діти осіб, визнаних учасниками бойових дій), які також мають право на переведення на вакантні місця державного замовлення, однак таке переведення відбудеться в наступну чергу.

Перейти до вмісту