Ви тут:

Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт про олігархів

За проєкт закону “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)” проголосували 275 нардепів.

Як повідомили на сайті ВРУ, законопроектом пропонується встановити, що особою, яка має значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархом), вважається фізична особа, яка одночасно відповідає щонайменше трьом з таких ознак:

1) бере участь у політичному житті;

2) має значний вплив на засоби масової інформації;

3) є кінцевим бенефіціарним власником (контролером) суб’єкта господарювання, який на день введення в дію цього Закону є суб’єктом природних монополій або займає монопольне (домінуюче) становище на загальнодержавному товарному ринку відповідно до Закону України «Про захист економічної конкуренції» та протягом одного року поспіль підтримує або посилює це становище;

4) підтверджена вартість активів особи (та осіб, бенефіціаром яких вона є) перевищує один мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.

Передбачається, що рішення про визнання особи олігархом прийматиметься Радою національної безпеки і оборони України (далі – РНБО) на підставі подання Кабінету Міністрів України, члена РНБО, Національного банку України, Служби безпеки України або Антимонопольного комітету України. Рішення РНБО про визнання особи олігархом буде підставою для включення таких осіб до Реєстру осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів).

Проектом пропонується особам, які включені до Реєстру, заборонити:

 здійснювати внески (прямо або опосередковано через інших осіб) на підтримку політичних партій відповідно до Закону України «Про політичні партії в Україні»;

 бути покупцем (бенефіціаром покупця) у процесі приватизації об’єктів великої приватизації.

Проект також передбачає, що визнані олігархами особи будуть зобов’язані подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в порядку, встановленому Законом України «Про запобігання корупції», а публічний службовець у разі контакту з особою, включеною до Реєстру олігархів, або її представником, буде зобов’язаний подати декларацію про контакти.

Рішення про виключення відповідної особи з Реєстру олігархів прийматиметься РНБО у разі встановлення факту відсутності у такої особи не менше двох ознак, визначених законопроектом.

Читайте також: Верховна Рада ухвалила закон про корінні народи

Проектом пропонується внести відповідні зміни до законів України «Про Раду національної безпеки і оборони України», «Про Кабінет Міністрів України», «Про центральні органи виконавчої влади»,

«Про Національне антикорупційне бюро України», «Про запобігання корупції», «Про прокуратуру», «Про приватизацію державного і комунального майна», «Про політичні партії в Україні» тощо.

У проекті передбачається, що Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, вводиться в дію через шість місяців з дня набрання ним чинності, та втрачає чинність через 10 років з дня введення його в дію.

Перейти до вмісту